„Variațiunile Goldberg”, gata de premieră la Sibiu

Variatiunile Goldberg 1 dragos dumitruTeatrul Național „Radu Stanca” Sibiu își așteaptă publicul la un spectacol nou, montat de regizorul luxemburghez Charles Muller la Secția Germană: „Variațiunile Goldberg” de George Tabori.

Avanpremiera va avea loc marți, 8 septembrie, ora 19:00, iar premiera oficială va avea loc miercuri, 9 septembrie. Spectacolul este o coproducție Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Théâtre Municipal de la Ville d’Esch-sur-Alzette (Luxembourg).

Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar. Distribuția este alcătuită din: Johanna Adam, Emöke Boldizsár, Anca Cipariu, Krista Birkner, Ali Deac, Andrei Hansel, Daniel Bucher, Daniel Plier, Valentin Späth, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Dorin Pitariu.

Spectacolul este nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

Textul lui Tabori, scris în 1991, este pe de o parte o farsă teatrală, iar pe de altă parte o piesă moralistă evreiască. Povestea se petrece în timpul repetițiilor pentru un spectacol de teatru cu subiect biblic și reflectă gândurile, dilemele și pretențiile regizorului și ale actorilor implicați în spectacol. Replicile se caracterizează prin ironie și un simț al umorului tipic evreiesc, spectacolul devenind o pledoarie pentru libertatea de expresie religioasă. De altfel, autorul a declarat în repetate rânduri că „farsa este forma literară perfectă”. În „Variațiunile Goldberg”, Tabori satirizează Vechiul Testament și își exprimă convingerile despre religia creștină și iudaică.

Tabori a evitat întotdeauna să se considere un autor evreu din diaspora. El spunea: „Nu m-am considerat evreu până când alții nu m-au făcut evreu”.

Regizorul Charles Muller şi-a exprimat bucuria de a lucra din nou cu actorii sibieni și cu echipa tehnică a teatrului, după ce în anul 2009 a montat la TNRS spectacolul „Sfârşit de partidă” de Samuel Beckett, iar anul trecut, spectacolul „Marat /Sade” după Peter Weiss. „Ideea principală a acestui spectacol este că trebuie să ne apărăm democrația prin orice mijloace, inclusiv prin teatru, indiferent de evenimentele prin care trecem. Teatrul este o poveste care nu se sfârșește niciodată”, a declarat regizorul.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.