Victor Ioan Frunză și „Tartuffe”, în această seară la Ploiești

tartuffeÎn această seară la Ploiești, în cadrul Festivalului „Toma Caragiu”, organizat sub genericul „Întâlniri regizorale”, se va juca, începând cu ora 19.00, spectacolul „Tartuffe” al Teatrului Metropolis, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză.

La întrebarea „De ce Tartuffe acum?”, în România anului 2013, directorul de scenă Victor Ioan Frunză răspunde pe larg, vorbind în același timp despre elementele de surpriză ale montării. „E un spectacol în versuri, ceea ce e o raritate pe scenele din România. Chiar azi discutam cu un om de teatru la telefon, care-mi zicea „Vai, ce surpriză! Eu consider că Molière e nejucabil”… Eu n-aș zice deloc așa, eu cred că Molière e foarte jucabil și că prejudecata asta care funcționează în legătură cu textele clasice, că sunt prăfuite, depășite etc. e doar o expresie a unei culturi mici, provinciale. Autorii dramatici n-au termen de expirare. Readucerea în circuit a acestor opere, în forma lor originală, adică în versuri, ne facem să descoperim o lume extraordinară, o lume de care de multe ori oamenii de teatru fug pentru că n-o cunosc. Ideea că un spectacol în versuri e greu sau învechit e o idee falsă.

Apoi, Tartuffe vorbește despre impostură într-o epocă a imposturii, e extrem de legat de realitatea imediată. E un text și un spectacol care vorbește despre bine și rău, dar, mai ales, despre greutatea cu care poți să faci diferența între bine și rău într-o astfel de lume a imposturii. Pe de altă parte, e un spectacol legat și de familie – familia distrusă. În plus, textul acesta este un text care a fost interzis și pe care noi îl jucăm într-o formă necenzurată. În această nouă variantă scenică jucăm Tartuffe fără adăugirea pe care cenzura l-a silit pe Molière să o scrie ca să-l poată juca. La vremea respectivă, spectacolul a fost reluat la un an după ce fusese interzis și atunci i s-a cerut lui Molière să adauge un act și jumătate, un fel de happy-end, când un trimis al regelui venea și rezolva totul… Or, partea asta noi am eliminat-o și spectacolul se oprește exact în momentul în care Molière l-a oprit, atunci când Tartuffe iese învingător…”

Din distribuție, fac parte Adela Marculescu, Sorin Miron, Nicoleta Hancu, Adrian Nicolae, Irina Bucescu, Lucian Rus, George Costin, Madalin Bradea, Elena Ghimpeteanu.

Foto Adriana Grand

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.