Victor Ion Popa: Fiecare teatru își are publicul pe care-l merită

Săptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e o poveste pe care vă invităm s-o descoperiți! Azi, Victor Ion Popa…

„Fiecare teatru își are publicul pe care-l merită. Căci fiecare teatru și-a educat un public și l-a făcut credincios, necredincios, bun ori aspru, serios ori ușuratec, după cum a înțeles să-l facă. Vorbesc, bineînțeles, de teatrele care au avut timpul material să educe un public și să-l îndrepte în vreo direcție anume. De altfel, problema este a întregului continent, nu numai a noastră. (…)

Cred că publicul, de-ar ști cu câtă aprigă disperare umblă directorii după piesa cu care să-l atragă rapid, comod și total, ar fi mai sensibil chiar decât se arată.

(…) Publicul și-a făcut astfel o părere de ceea ce crezi tu și de ceea ce are succes. Căci pentru el merită să fie văzut ceea ce are succes. Dar asta n-ar trebui să fie credința ta. Din clipa în care ai adoptat-o, ți-ai îndepărtat spectatorul priceput și ești victima celuilalt.

(…) Ca să vorbim drept, am ajuns să izgonim publicul de la teatru fiindcă am căutat să-i îmbunătățim spectacolele. Dezastrul a pornit din pricina unei greșeli de un grad în acest misterios compus al scenei. Mai pe scurt, în loc s-o apucăm drept în inima țării, am urnit drumul mai la stângă și am trecut granița.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.