„Viitorul este feminin”, timp de patru zile la ArCuB

viitorul este femininTimp de patru zile, începând de astăzi și până pe 16 noiembrie, la Hanul Gabroveni și la Sala ArCuB se va desfășura prima ediție a Platformei Internaționale de Teatru București, sub titlul „Viitorul este feminin”.

Platforma își propune să aducă laolaltă, în noile spații de la Hanul Gabroveni și la Sala ARCUB spectacole de teatru din Marea Britanie, Polonia și SUA, filme, dezbateri pe teme feminine și o celebrare a talentului local printr-un casting național cu roluri din Ibsen, casting deschis actrițelor de toate vârstele din România, care a început pe 15 septembrie și s-a încheiat pe 15 octombrie, fiind parte integrantă a proiectului „Hedda’s Sisters. Empowering Women Theatre Artists in Romania and Eastern Europe (Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei)”, un proiect de aducere în contemporaneitate a textelor lui Ibsen, din perspectivă feminină.

În 95% din cazuri, atunci când ne uităm la un personaj feminin pe o scenă românească ceea ce vedem este un punct de vedere masculin. La noi, poveștile femeilor sunt spuse de către bărbați, consideră organizatorii care propun o nouă perspectivă: „Ce-ar fi să aflăm ce au de spus femeile despre ele însele?”

„Mediul public românesc e destul de impermeabil la punctele de vedere feminine. În multe cazuri nici măcar femeile – mai ales cele cărora li s-a dat o șansă să acceadă pe scara ierarhică, chiar dacă nu până în vârful ei – nu-și dau seama de acest adevăr. Nici măcar ele nu mai cred că merită mai mult și că au mai multe de spus decât li se permite în mod obișnuit să o facă”, a declarat Cristina Modreanu, inițiatorul și curatorul evenimentului. „Cred că merită să să investim toată încrederea și curiozitatea noastră de spectatori – și mă refer aici la spectatorii de ambele sexe pe care îi așteptăm la eveniment – în ceea ce au femeile de spus despre ele însele”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.