„Visul unei nopţi de vară”, în regia lui Vlad Cristache, are premiera la Excelsior

Teatrul Excelsior prezintă joi, 19 octombrie, de la ora 19:00, premiera spectacolului „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, regizat de Vlad Cristache.

Din distribuția spectacolului fac parte: Aida Avieriței (Puck), Oliver Toderiță (Egeu), Emilian Oprea (Tezeu/ Oberon), Camelia Pintilie (Hipolita/ Titania), Alina Rotaru (Hermia), Marian Olteanu (Lysander), Andreea Alexandrescu (Helena), Lucian Ionescu (Demetrius), Dan Rădulescu (Mitru Chitră), Alexandru Bogdan (Culea Fundulea/ Piram), Rareș-Florin Stoica (Stan Suflete/ Thisbe), Mihai Mitrea (Dudă Flămânzilă/ Luna), Ion Bechet (Gogu Botgros/ Zidul), Ștefan Mihai (Cuibărică/ Leul), Tudor Roșu (Efebul).

Unul dintre numele reprezentative ale tinerei generații de regizori, Vlad Cristache se află la cea de-a doua colaborare cu Teatrul EXCELSIOR, după ce în anul 2015 a semnat regia spectacolului „The History Boys. Povești cu parfum de liceu”, una dintre cele mai aplaudate și premiate producții din repertoriul teatrului.

Preocupat de universul adolescentin și de problematica maturizării, dar și de felul în care lumea celor tineri interferează cu cea a adulților, Vlad Cristache a ales, de această dată, un titlu din dramaturgia shakespeariană. A rezultat un spectacol ancorat în prezent, anunță organizatorii, glisând între erotism, candoare și comic exploziv, în care jocul de-a „teatru-în-teatru” își dezvăluie savoarea până la ultima lacrimă de râs. Visul unei nopți de vară reflectă societatea noastră, cu contrastele și derapajele ei, care aproape că nu ne mai șochează, cu controversele interminabile despre o mereu nouă generație, despre teatru și viață ca o înlănțuire de vise întâmplate aievea și despre comedie ca mecanism demistificator, pe cât de exploziv pe atât de inofensiv.

În viziunea lui Vlad Cristache, „Visul unei nopți de vară” devine o poveste care nu poate fi spusă altfel decât într-un spectacol în care spiritul ludic se ia întrecere cu el însuși. Regizorul reinterpretează raporturile dramatice dintre cele trei planuri care se ciocnesc misterios în degingolada visului din miezul unei nopți de vară. Lumea „zeilor” este lumea celor care abuzând de putere, îi transformă pe „muritori” în marionete ale lipsei lor de măsură. În lumea celor patru îndrăgostiți se reflectă universul adolescenților de astăzi, care vor să experimenteze viața cu propriul trup și suflet, exact așa cum este ea, nefiltată de deciziile celor mari. Lumea meșterilor se oglindește în lumea frustă a oricărui grup de „meseriași”/ muncitori care descoperă că pot evada din rutină și standardizare prin nebunia de a face teatru. Și care dezvăluie, de fapt, esența mecanismului teatral: meșteșug și pasiune.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.