Vivien Leigh în „Un tramvai numit dorință”

by Angus McBean, bromide print, October 1949
Foto: Angus McBean, octombrie 1949

În rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Acum, actrița Vivien Leigh în spectacolul „Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, 1949.

Pe 11 octombrie 1949 avea loc la Aldwych Theatre de la Londra premiera spectacolului „Un tramvai numit dorință”, în regia lui Laurence Olivier. În instantaneul surprins de Angus McBean, Blanche DuBois, interpretată de actrița Vivien Leigh, se află în prim-plan, imaginea fiind imortalizată în una dintre cele peste 800 de reprezentații ale producției, care a rezistat în jur de doi ani.

Distribuirea ei în spectacol i s-a datorat și lui Tennessee Williams, care a dorit-o în acest rol după ce a văzut-o în „Antigona”. Criticul de teatru Kenneth Tynan, care avea să-și facă un obicei din a-i taxa creațiile scenice, a considerat că rolul nu i se potrivește pentru că actorii britanici ar fi „prea bine crescuți ca să se dezlănțuie emoțional pe scenă”. Pentru Vivien Leigh și Laurence Olivier, a fost o adevărată tristețe că succesul spectacolului se datora poveștii îndrăznețe a dramaturgului american, care punea probleme delicate moral, și nu tragediei antice pe care ei o descoperisă în „Un tramvai numit dorință”.

Oricum, după trei sute de reprezentații, actriței i s-a propus să joace același rol într-un film. Îndrăzneala, franchețea și simțul umorului au ajutat-o pe Vivien Leigh să colaboreze bine cu Marlon Brando, ceea ce nu s-a întâmplat încă de la început cu regizorul Elia Kazan, căruia îi displăcea felul în care Laurence Olivier construise personajul Blanche. Dar Vivien Leigh avea să cucerească și publicul larg, și criticii cu acest rol, pentru care a fost recompensată cu Premiul BAFTA pentru Cea mai bună actriță, un al doilea Premiu Oscar pentru cea mai bună actriță, precum și alte câteva distincții. Cât despre Tennessee Williams, el spunea că Leigh a jucat personajul așa cum el nici „nu îndrăznise vreodată să viseze”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.