Vlad Cristache, Alexandru Dabija și Cristi Juncu – turneu la Teatrul Odeon

Leonce_si_Lena-afisÎn săptămâna următoare, Teatrul Odeon din București va găzdui spectacolele a două teatre din țară: „Leonce și Lena” în regia lui Vlad Cristache, de la Teatru „Maria Filotti” din Brăila și „Suflete moarte” în regia lui Alexandru Dabija și „Omul care a văzut moartea” în regia lui Cristi Juncu, ambele de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești.

Miercuri, pe 14 mai, la ora 19.00, la Sala Majestic, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila va juca spectacolul „Leonce și Lena”, de Georg Büchner, în regia lui Vlad Cristache. (Traducerea: Nina şi Iosif Cassian. Scenografia: Vladimir Turturică).

Din distribuție fac parte Ionuţ Vişan, Corina Georgiana Borş, Constantin Cojocaru, Ramona Gîngă, Valentin Terente, Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Adrian Ştefan, Dan Moldoveanu, Costică Burlacu, Ionel Spălatu, Mihail Ardeleanu.

„Spectacolul se adresează celor care simt că existenţa lor într-o lume banală, disperată după succes, trebuie să se schimbe cumva! Şi cum, decât printr-o evadare, fie ea şi iluzorie! Haideţi să evadăm într-o fantezie poetică, împreună cu Leonce şi Lena, să căutăm sensuri profunde, să spunem povestea, a lor, a noastră!”, îi îndeamnă regizorul pe spectatori. „Piesa este scrisă dintr-o respiraţie, dintr-o suflare, fără o construcţie dramatică elaborată, preconcepută, este ceva viu, expresiv, tulburător, aş spune, o combinaţie insolită de umor, profunzime filosofică în gândire, totul învelit într-o „crustă” poetică. Este un text atipic, cu o construcţie specifică unui spirit tânăr, proaspăt, ludic, şi în acelaşi timp, foarte actual. Este povestea unui puşti rătăcit într-o lume rutinată, a cărei miză supremă este succesul, obţinut cu orice preţ, o lume în care oamenii se iau mult prea mult în serios. Agasat şi plictisit, acest puşti refuză să se supună unor convenţii sociale decrepite şi alege să devină un fel de portdrapel, un spirit liber, ca expresie a gândirii, în ideea evadării dintr-o lume banală, din care, ieşit fiind, încearcă să descopere adevăratul sens al existenţei sale, acel adevăr crud pe care îl întâlneşti adeseori într-o piesă de teatru, aproape devenit clişeu, adică, dragostea! Însă aici, în textul lui Buchner, iubirea dintre cei doi puşti sună… altfel, se întrupează altfel, este sublimă, deloc obtuză”, mai spune Vlad Cristache, iar cuvintele lui sunt o invitație la a nu rata spectacolul de la Odeon.

Joi, 15 mai, de la ora 19.00, la Sala Majestic, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești prezintă spectacolul „Suflete moarte” de M. Bulgakov după N.V.Gogol (traducerea Izolda Vîrsta). Un spectacol în regia lui Alexandru Dabija, cu o scenografie semnată de Andrada Chiriac. Din distribuție fac parte Clara Flores, Cristina Moldoveanu, Florentina Năstase, Mihaela Popa, Ada Simionică, Karl Baker, Ioan Coman, Ilie Galea, Ionuţ Vişan.

suflete„De multe ori m-am întrebat ce formă pot lua oamenii – noi le mai zicem şi personaje – la care se uita Bulgakov prin ochii lui Gogol. Nu am găsit un răspuns liniştitor. Mi s-a întărit, în schimb, convingerea că avem, în Suflete moarte, o perfectă descriere a diavolului”, spune Alexandru Dabija. „Diavolul, aici, nu e o persoană, sau un personaj, ci o preocupare. Un soi de a alege să faci ceva. Aşa cum un pictor alege să-şi facă autoportretul în loc să picteze orori imaginare. E ceva, uneori, jucăuş şi tandru”…

Iar duminică, 18 mai, de la ora 19.00, tot la Sala Majestic, același teatru prezintă spectacolul „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, regia Cristi Juncu, scenografia Andu Dumitrescu. Din distribuţie fac parte Ion Radu Burlan, Bogdan Farcaş, Oxana Moravec, Ilie Galea, Cristian Popa, Mihaela Popa.

omulSalvat de la sinucidere, un tânăr, „vagabondul“, profitând de senzaţia pe care această întâmplare o stârneşte, pătrunde în lumea bună în care până atunci nu ar fi avut acces. E un ştrengar obraznic, dezgheţat, cu simţul prompt al oportunităţii şansei ce i s-a oferit. Are umor, are şi farmec, aşa încât nu-i trebuie mult ca să-i cucerească pe (mai) toţi. Sau, în orice caz, să-i zăpăcească. Autorul agaţă intervenţiilor lui de histrion (junele fusese o vreme actor) şi o trenă de, cam moralizatoare, poezie: „sunt omul care a văzut moartea, şi-am cunoscut preţul vieţii. Voi nu ştiţi cât de frumoasă e viaţa!… Am vrut să v-aduc ceva din vântul depărtărilor, descătuşarea. Lăsaţi-mă să plec: mă cheamă viaţa… libertatea!…“ Omul care aduce „descătuşarea“ se arată dibaci şi în politichie, el propulsându-şi salvatorul, podgoreanul Alexandru Filimon, în postul de primar, pentru care în urbe se dă o bătălie acerbă.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.