Woody Allen face operă cu Placido Domingo

woody-allenRegizorul american Woody Allen va reveni la Opera din Los Angeles pe 12 septembrie, în seara de deschidere a stagiunii 2015-2016, cu spectacolul „Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini. Evenimentul este programat la șapte ani după ce spectacolul a avut premiera în cadrul aceluiași teatru liric.

Placido Domingo, în vârstă de 74 de ani, director general al Operei din Los Angeles, va interpreta rolul principal în această producție. Tenorul va juca în prezent acelaşi rol într-o montare a operei ce va avea premiera pe 20 iunie la Teatro Real din Madrid, Spania.

12 septembrie va fi, cu siguranță, o premieră în viața lui Woody Allen: „Gianni Schicchi” este primul spectacol de operă pe care artistul american în vârstă de 79 de ani îl pune în scenă, anunță presa internațională. Potrivit cotidianului „The Independent”, adaptarea lui Woody Allen pornește de la un personaj secundar din „Infernul” lui Dante și se dorește un spectacol cu un ritm foarte alert.

Ideea de a face un spectacol cu „Gianni Schicchi” a apărut acum câțiva ani în viața celebrului cineast american, după cum povestea el însuși într-un interviu publicat în 2008:

„Placido Domingo mi-a propus de mai multe ori să regizez un spectacol de operă. Și eu mereu m-am eschivat. Poate că o să mor în trei ani, știți, deci n-o s-o fac niciodată, i-am zis. Dar uite că n-am murit și am făcut spectacolul, sperând că materialul lui Puccini este suficient de puternic și n-o să mi-o iau. La film nu se huiduie, dar la operă da!”

Rămâne de văzut cum se va descurca acel Woody Allen pe care-l știm îndrăgostit de operă, pe care o întâlnim în foarte multe dintre filmele sale, cu artiștii teatrului liric. Woody Allen a realizat peste 48 de filme într-o carieră de 58 de ani şi este cunoscut pentru personajele sale nevrotice şi comice, devenite o veritabilă marcă personală şi care sunt adeseori interpretate chiar de el.

Regizorul a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original în 1986, pentru filmul „Hannah şi surorile ei” şi cu acelaşi premiu pentru pelicula „Miezul nopţii în Paris” din 2011.

Pentru filmul „Annie Hall”, din 1978, Woody Allen a primit două premii Oscar, la categoriile „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun scenariu original”.

În 2014, filmul „Blue Jasmine” a câştigat un premiu Oscar din trei nominalizări, iar Woody Allen s-a ales şi cu un Glob de Aur special pentru întreaga carieră.

Tenorul spaniol Placido Domingo, cunoscut pentru forţa şi versatilitatea vocii sale puternice, este renumit pentru abilitatea cu care abordează toată gama de note și tonuri ale registrului dramatic. De la debutul său, în rolul Alfredo din opera „La Traviata” de Giuseppe Verdi, în anul 1959, Placido Domingo a avut peste 130 de roluri, devenind astfel tenorul care a interpretat cele mai multe partituri din lume.

În noiembrie 2013, Placido Domingo a fost numit ambasador al bunăvoinţei pentru Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Placido Domingo a câştigat primul său premiu Grammy în 1971, iar după aceea a mai fost recompensat cu opt astfel de trofee, precum şi cu trei Latin Grammy. În 2002 a primit titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic. Este deţinător a numeroase alte trofee şi distincţii, printre care titlul de Comandor al Legiunii de onoare, acordat în Franţa, premiul Prinţul Asturiei pentru arte (Spania), Medalia Libertăţii (SUA).

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.