„Zi că-ți place”, la Teatrul din Petroșani

zi ca-ti placeLa Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, va avea loc, sâmbătă, 7 iunie, la ora 18.00, premiera spectacolului „Zi că-ți place”, de Valentin Nicolau, în regia lui Andrei Mihalache. După ce, în luna ianuarie același text a fost ecranizat de Cornel Mihalache la TVR, de data asta piesa va fi prezentată publicului pe o scenă clasică. La acel moment, dramaturgul declara: „Eu am numit-o de la bun început „schiță dramatică pentru scenă sau ecran”. În cazul de față, ecranul e mediul cu care se identifică mesajul și potențează imens comunicarea artistică. Cred că o montare inspirată pe scenă poate valorifica textul exact cu nuanțe pe care filmul nu le poate da. Creșterea va veni tocmai din prezența scenică în raport cu trăirea nemijlocită a spectatorului”.

„Zi că-ți place” este o poveste despre Putere şi multiplele ei feţe. Acţiunea se petrece seara, târziu, în garsoniera unei femei singure. Acolo există un televizor şi un pat. Uneori, pe orice canal ai da, priveşti aceeaşi emisiune, oricum te-ai cuibări în pat, el rămâne gol… O femeie singură şi cinci candidaţi la Preşedinţie. O emisiune electorală interminabilă şi o posibilă aventură cu fiecare dintre ei. Cinci încercări diferite de a poseda şi tot atâtea eşecuri. Femeia, obiect sexual-electoral, se lasă prinsă într-un joc al seducţiei şi îi experimentează toate etapele, trecând de la abandonare la furie, la amărăciune, la tristeţe, la disperare şi la neputinţă…

„M-am așezat la scris imediat ce s-a terminat ultima confruntare televizată a candidaților la președinție. O presiune interioară imensă a făcut ca până în zori să scriu tot textul, dintr-o răsuflare. Ca un strigăt. Încercam să scot din mine toată încărcătura mizerabilă pe care mi-o dăduse emisiunea TV. Să mă eliberez și de neputința de a face ceva ca să opresc răul, să urlu către ceilalți avertizându-i. Scrisul e în sine o formă de exorcizare, dar atunci a fost mai mult decât atât”, mărturisea Valentin Nicolau, într-un interviu acordat revistei Yorick. „Nu m-am gândit care va fi raportul textului cu realitatea care l-a stârnit. Dinamica societății în anii care au urmat a fost extraordinară. Textul a răbufnit, eu m-am depresurizat într-o oarecare măsură, dar fenomenul nu doar că a continuat, ci s-a amplificat și s-a rafinat. Răul a crescut și a căpătat forme și nuanțe de o perversitate teribilă. Cred că textul e mai actual ca oricând.”

Spectacolul este interzis minorilor sub 14 ani.

Din distribuție fac parte Corina Vișinescu, Mihai Alexandru, Daniel Cergă, Radu Tudosie și Stelian Roșianu. Scenografia este semnată de Alexandru Radu și regia de Andrei Mihalache. Invitat special Ionuț Drăgotesc.

Citiți integral interviul:

https://yorick.ro/valentin-nicolau-traim-nepasarea-la-modul-plenar/

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.