Avalanşa sau închisoarea perfectă

Vă propun un joc. Imaginaţi-vă interiorul unei încăperi căptuşite în alb, dantelate în alb, îmbrăcate în alb… Ca o închisoare brodată în alb (alb mult care ca să acopere negrul din spate, care se zăreşte, spre exemplu, din spatele dantelei ce îmbracă spătarul şi picioarele scaunelor…). Ca o cutie închisă, unde sunt ţinuţi prizonieri oameni sau oameni transformaţi în mecanisme. Ca o lume care trăieşte sub zăpadă. Fără legătură cu exteriorul. Un tavan croşetat, din dantelă, apăsător. Podeaua din puf alb şi moale, „apăsător”. Un pat acoperit cu perne şi cuverturi din dantelă, scaune dantelate etc. În spate un perete de sticlă prin care se zăresc zăpadă şi trunchiuri subţiri şi goale pierdute printre gheţuri. În dreapta, un alt perete de sticlă prin care se zăreşte un dormitor ca din poveşti. Imaginaţi-vă o închisoare perfectă. Este decorul creat de Iuliana Vîlsan pentru spectacolul „Avalanşa” care a avut premiera săptămâna trecută la TNB, în regia lui Radu Afrim.

Imaginaţi-vă apoi o poveste despre frică. Despre frica aia cumplită, covârşitoare, paralizantă, care de multe ori de-a lungul istoriei s-a întâmplat să se înstăpânească peste timpuri, locuri şi oameni şi să ia forme diferite, fie că e vorba de dictaturi, de inchiziţii, de orice tip de sisteme de teroare. În spectacolul de la Teatrul Naţional, în povestea lui Tuncer Cucenoglu, autor turc contemporan, frica ia forma concretă a avalanşei pe care orice sunet ar putea-o stârni. Şi lumea creată de el e o lume care se supune tăcerii. Şi pentru care scenografia Iulianei Vîlsan este în acelaşi timp metaforă şi materializare perfectă.

Îndepărtaţi acum şi ideea, şi decorul care o conţine… Va rămâne o scenă, scena de la Sala Atelier a TNB, pe care o trupă de actori interpretează o poveste. Poartă lavaliere întru sporirea straniei stranietăţi a poveştii… şi întru crearea ecoului dintre zăpezi. Sigur că ce spunea odată, demult, Stanislavski despre lumea care ar trebui să se nască în spatele cuvintelor şi în spatele a ceea ce se vede (în cazul de faţă, se aude) pe scenă poate să pară perimat, învechit şi cum mai doriţi. Avem tehnică, s-o folosim… Dar un gând, cum că artificiul tehnic dă o notă de artificialitate, nu ţi-l poţi reprima. Pe sistemul plus cu plus se anulează, nu se completează, iar ce se aude în exces înghite ceea ce s-ar auzi mai limpede dacă n-ar fi excesul… Şi explicaţia în exces sfârşeşte în explicitare.

Povestea pe care o spun/ expun actorii este cu adevărat tulburătoare. Dar n-am să v-o dezvălui decât atât cât să-i păstrez misterul, căci în fond pe asta mizează şi regia. Pe forţa subiectului care trăieşte de la sine, apoi pe forţa decorului care îi dă concreteţe scenică, pe forţa sunetului, şi el straniu, şi abia în final pe creaţia actorului. Aşadar, povestea… Undeva, în estul Anatoliei, într-un loc înconjurat de munţi pe care se adună zăpezi ce s-ar putea rostogoli oricând în avalanşe care să înghită lumea, oamenii trăiesc în tăcere. Singura soluţie pentru viaţă este frica. Dincolo de frică e moartea. Femeile îşi programează naşterile în aşa fel încât să se întâmple în acele câteva luni de vară în care ţipetele lor să nu stârnească avalanşa. Dragostea se face cu programare… în caz contrar, se pedepseşte cu moartea. Şi totul se tulbură atunci când o tânără însărcinată e în pericol să nască prematur. N-am să vă dezvălui finalul – cu doza lui de ambiguitate asumată?!, aşa cum e construit de Radu Afrim. Am să vorbesc, în schimb, de cum e construită această poveste pe scenă. Şi nu întâmplător vă propuneam jocul de la început. Căci, de la Aristotel citire, un spectacol de teatru ar trebui, pentru a fi (un) întreg, să fie în aşa fel construit încât, dacă înlături sau adaugi un detaliu, întregul să aibă de suferit, iar pe de altă parte nimic din ceea ce este pe scenă să nu se impună într-atât vederii (sau unui alt simţ), încât să pună în umbră restul constructului…

Revenind la „Avalanşa”. În decorul construit de Iuliana Vîlsan, povestea lui Cucenoglu are toate datele să se întâmple firesc. Căci nici un detaliu nu e neglijat. Apoi, regia începe să adauge… stranietatea sunetelor completează firesc – la început! – montarea, după aceea, pe parcurs, din ce în ce mai pleonastic. Şi în această lume, care deja există în scenă, intră actorii. Şi actorii ar trebui s-o completeze, să facă parte din ea. Dar regia alege să construiască povestea ca şi cum ar lipi-o peste respectivul univers, şi nu ca şi cum s-ar naşte din el. Actorii sunt musafiri în decorul Iulianei Vîlsan, deşi firele poveştii se leagă firesc între ei. De aceea vă propuneam jocul de la început… Să vă imaginaţi că aveţi la dispoziţie, aşa cum a avut regizorul, trei componente diferite (aşa cum reiese din montarea de la Naţional): o poveste, un decor şi nişte actori care ştiu povestea, interrelaţionează şi cunosc decorul. Liantul pe care Radu Afrim îl găseşte (sau nu?!) este un fel de construcţie forţat stranie, cu scene ce se îndepărtează cu bună ştiinţă de la firescul poveştii şi cărora le cad victime şi unii dintre actori. Dansurile – şi cel al gravidei, şi cel al fiinţei cu cap de animal –, pe care e evident că regizorul mizează cu asupra de măsură, fac parte din acelaşi proces de explicitare. La fel imaginea gravidei multiplicate la infinit, în fiecare dintre femeile care intră în scenă…

Cât despre interpretare, regia alege un stil de joc neunitar, căci se pierde undeva între stranietatea perfect asumată a Anei Ciontea, în rolul Mamei tânărului, şi jocul realist al Ilincăi Tomoroveanu în rolul Bătrânei. Cele trei generaţii care trăiesc în acel loc din estul Anatoliei se întâlnesc şi se despart în scenă căci intenţia nu este întotdeauna dusă până la capăt deşi… Deşi Rodica Ionescu în rolul tinerei însărcinate găseşte exact acel traseu – interior şi exterior, deopotrivă – care o conduce fără ezitări în lumea personajului. Deşi Marius Manole, asemenea, în rolul Tânărului îndrăgostit care-şi aşteaptă copilul ce vrea să se nască prematur, îşi creează cu farmec, împreună cu Rodica Ionescu, propria poveste în poveste. Deşi Raluca Petra, în rolul Moaşei, este exact pata de culoare de care spectacolul avea nevoie, contrabalansând perfect, prin umor, dramatismul poveştii… (De altfel, şi costumul ei e singura pată de culoare din scenă.) Deşi Constantin Cojocaru construieşte un personaj cât un spectacol întreg, fără nimic în plus, fară nimic în minus, în rolul Bătrânului uşor senil care s-a întors să moară în tăcere şi din care în permanenţă ies la suprafaţă poveşti din lumea zăpezilor de altădată.

Şi totuşi, deşi la fiecare nivel lucrurile funcţionează aproape fără greşeală, ceva face ca povestea, decorul şi interpretarea să nu găsească drumul comun, închise fiecare în propriul univers. Ceva face ca jocul propus de mine la început să fie posibil. Poate asta şi-a propus regia…

Print

21 Comentarii

  1. yorick cel dilematic 17/12/2010

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.