Avignon – teatrul sub semnul mişcării

„Văd în tine vechea nouă Europă, o Europă care şi-a păstrat amintirile, şi pe cele bune, şi pe cele rele, şi pe cele luminoase, şi pe cele întunecate. (…) Sper ca aceste două tipuri de amintiri şi, mai ales, conştientizarea şi regretul care au urmat după ceea ce eu numesc memorie <sinistră> să te ajute, noua mea <veche Europă>, să urmezi drumul pe care numai tu îl poţi deschide astăzi. (…) Această schimbare implică, desigur, o nouă cultură politică europeană. (…) Cred că este necesară dorinţa de a implica inima, corpul, existenţa şi chiar afectele cetăţenilor din această Europă nouă. Trebuie să se creeze sentimentul apartenenţei şi un anumit sentiment european trebuie să sprijine această nouă politică antiglobalizare. Pentru că vreau să fiu martor la formarea unei Europe antiglobalizare, ale cărei forţe să servească drept model social şi cultural…”

Iată ideile sub semnul cărora se deschidea ciclul „Teatrul ideilor” la ediţia din anul 2004 a incomparabilului festival internaţional de teatru de la Avignon. Ediţia din acest an a evenimentului, care se va desfăşura în perioada 6-26 iulie – ambele secţiuni, In şi Off, având loc în acelaşi timp – revine la gândurile exprimate în rândurile citate mai sus, care-i aparţin filosofului francez Jacques Derrida, rânduri care exprimă, de altfel, idei de bun-simţ care vor rămâne valabile multă vreme de aici încolo. Hortense Archambault şi Vincent Baudriller, directorii ediţiei din 2011 a festivalului din oraşul papilor, sunt cei care au făcut legătura între aceste gânduri şi prezenţa invitatului special, dansatorul şi coregraful Boris Charmatz, alegând ca spectacolele selectate să aibă în comun în primul rând mişcarea şi, explică organizatorii, „transgresiunea dorinţei, actul de a transmite, exprienţa copilăriei şi relaţia conflictuală dintre aceasta şi societate, precum şi propria noastră relaţie cu uitarea şi cu renegarea”.

Pe lângă sutele de concerte, ateliere, cursuri, dezbateri şi expoziţii, festivalul aduce anul acesta, în 20 de spaţii – capele, mănăstiri şi teatre, pieţe şi străzi, grădini, baruri şi şcoli -, sute de creaţii scenice. Oferta pare pentru toate gusturile, câtă vreme programul include spectacole printre altele după piese de Sofocle, Shakespeare, Ibsen, Genet, Fosse, Lagarce. Jurnalul acestuia din urmă stă la baza spectacolului „Schiţă de portret” ce va fi prezentat de Théátre Ouvert, care împlineşte 40 de ani de existenţă şi care va găzdui, cu această ocazie, mai multe evenimente.

Cele trei săptămâni de artă de la Avignon se anunţă copleşitoare şi anul acesta. Programul dintr-unele zile cuprinde până la aproape 30 de evenimente, care încep, în general, la ora 12.000 şi se încheie târziu în noapte. Iar numărul artiştilor invitaţi este la fel de mare. Printre aceştia se numără şi coregraful român Eduard Gabia, alături de artişti ca Patrice Chéreau, Romeo Castellucci, Patrick Pineau sau François Verret, alături de o mulţime de dansatori şi coregrafi.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.