Britanic arestat pentru că a jucat într-un spectacol despre homosexualitate

Se întâmplă în zilele noastre, în zorii liberi și tehnologizați ai mileniului III. Un actor britanic a ajuns la închisoare în Uganda din cauză că face parte din distribuția unui spectacol care dezbate, printre altele, și tema homosexualității.

Keith Prosser a fost arestat de poliția din Uganda și dus în carceră după ce a jucat în spectacolul The River and the Mountain (Râul și muntele), în care un grup de angajați ugandezi își ucide șeful atunci când află că e homosexual. Actorul britanic se află într-un centru de detenție din Kampala de o săptămână.

Potrivit presei britanice, homosexualitatea este ilegală în Uganda și din acest motiv autoritățile au încercat să se opună montării acestei producții, care a mai făcut o victimă. David Cecil, artist britanic și unul dintre producătorii spectacolului, a fost arestat și deportat, după ce oficialii au hotărât că este „imigrant indezirabil“ și l-au ținut cinci zile la sediul poliției din Kampala. Cecil a povestit că a trebuit să împartă o celulă de patru metri cu 41 de deținuți, printre care criminali și violatori, și s-a arătat îngrijorat pentru situația în care se află Keith Prosser, actor part-time și administrator la Cavendish University din Uganda, spunând că acesta nu este într-o bună stare de sănătate și că riscă să fie deportat. Momentan, actorul în vârstă de 50 de ani este slăbit și încarcerat într-o celulă comună în care nu există paturi.

Semnalând situația, ziarele britanice anunță că spectacolul care a iscat scandalul a fost pus în scenă de două ori anul trecut, iar Prosser a interpretat rolul unui pastor care propovăduiește Evanghelia homofobiei. „Atunci când l-au arestat, autoritățile ar fi invocat o neregulă legată de viză, dar adevăratul motiv a fost revolta stârnită de spectacol“, a povestit producătorul. „S-ar fi ales doar cu o amendă mică, dar a sunat telefonul și s-a spus că are legătură cu mine și cu spectacolul și că trebuie să rămână în detenție, până va fi deportat“, a explicat Cecil. Aceeași sursă anunță că prietenii lui Posser strâng bani cu care să-i cumpere un bilet de avion până la Londra, unde niciuna dintre cele două victime nu are nici familie, nici unde să locuiască.

Cecil a fost întemnițat prima dată când autoritatea supremă asupra mijloacelor de comunicare în masă din Uganda a interzis montarea spectacolului. Dar completul de jucată la care s-a ajuns a închis cazul din lipsă de probe. Săptămâna trecută a fost arestat iar, Parlamentul din Uganda pregătindu-se să dezbată o propunere legislativă legată de homosexualitate, mai exact incriminarea sprijinirii homosexualilor și a tăinurii cu privire la asemenea fapte.

Cecil intenționează să lupte în continuare, apelând la tribunalul suprem, și spune că nu regretă deloc hotărârea de a monta piesa, o dezbatere despre relația dintre politică, religie și sexualitate într-o societate în care homosexualitatea este interzisă, iar persoanele de această orientare primesc amenințări cu moartea. Opinia lui despre cauza scandalului este următoarea: „Oameni cât se poate de diverși au venit la spectacol și numai doi au ieșit din sală. Uganda nu e o societate profund homofobă, mentalitatea fiind distorsionată de câțiva politicieni și pastori ce-i fac un mare rău țării. Am fost arestați din cauza carierismului birocratic“.

Print

Un Comentariu

  1. Donkeypapuas 25/02/2013

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.