Cehov sărbătorit acasă

Doctor, vârstă medie, stare materială bună, caut… acesta ar putea fi începutul anunţului la care răspund iubitorii teatrului din întreaga lume de peste un secol. I-au răspuns astfel lui Anton Pavlovici Cehov citindu-i opera, punând-o în scenă, mergând la spectacolele lui cu o garanţie emoţională sau acordând frecvenţele aparatelor de radio pentru a asculta dramatizări după textele lui.

biblioteca-publica-cehov
Biblioteca publica Cehov, unde viaţa nu este arătată aşa cum este, ci aşa cum o vezi în vis

Dar Cehov nu putea fi uitat de spiritul pe care l-a reprezentat cel mai bine în universalitate, cel al poporului rus. Oraşul natal al doctorului, Taganrog, îl sărbătoreşte anual pe 29 ianuarie. În 2010, la 150-a aniversare a dramaturgului,  programul a cuprins depunerea coroanelor de flori la monumentul lui Cehov, dramatizări, expoziţii, vizitarea gratuită a muzeelor, prezentarea de scurt-metraje după texte cehoviene realizate de studenţii celebrului institutul de cinematografie VGIK, precum şi un foc de artificii în faţa primăriei, după spectacolul omagial  Totul începe în copilărie  de la Teatrul Dramatic Cehov din Taganrog.

casa-memoriala-cehov
Casa memorială Cehov, cu ferestre mici. Unde nu intră soarele (sovietic) intră doctorul (dramaturg)

Preşedintele Federaţiei Ruse, Dimitri Medvedev, prezent la manifestări, a povestit de bucuria de a citi în timpul Uniunii Sovietice operele lui Cehov, din ediţia completă pe care părinţii săi o aveau în bibliotecă. Medvedev nu s-a ferit să compare tehnologiile şi succesul filmului Avatar cu arta teatrală, primul fiind frumos, complex şi scump, dar în acelaşi timp incapabil de a substitui teatrul. “În ciuda tuturor dificultăţilor, arta teatrală este încă nemuritoare” a mai declarat preşedintele rus.

discursul-primarului
Discursul primarului din Taganrog. Cehov îi priveşte pe cei adunaţi să îl comemoreze, căutând tipologii în spatele oficialităţilor pentru a scrie continuarea de la Moartea unui slujbas

Prin amabilitatea domnului Alexander Mirgorodski din cadrul Primariei Taganrog, revista Yorick vă propune o selecţie de fotografii din oraşul lui Anton Pavlovici Cehov. Comentariile libere îmi aparţin.

fotoliul-favorit-din-teatru-cehov
Fotoliul preferat din teatru. Cehov ştia că un text trebuie bine aşezat (la lojă).

monumentul-cehovstudenti-cu-ramuri-de-visin-pe-strada-cehovteatrul-cehov

Print

Un Comentariu

  1. Ligia Ionescu 08/02/2010

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.