Cele mai bune musicaluri de pe Broadway

Pe unele dintre ele e foarte posibil să le fi văzut înregistrate sau, dacă aţi fost mai norocoşi, chiar în teatrele de pe Broadway. Cu siguranţă că, dacă nu de toate, măcar de unele dintre ele aţi auzit, căci stau bine, în comoara de evergreen-uri, în sipetul acela cu un aer uneori vetust, de care te îndepărtezi când ai impulsuri de rebel pentru care “viaţa e în altă parte”, dar la care revii la un moment dat. Sunt spectacole de care s-au bucurat milioane de oameni, iubitori fideli ai teatrului şi „consumatori” ocazionali deopotrivă. Andrea Edmunds a propus un clasament în „TopTenReviews”:

1. The Phantom of the Opera, adaptare după romanul lui Gaston Leroux, cea mai logevivă producţie din istoria Broadway-ului. Se joacă nonstop, în diverse variante scenice, din anii ’80. În 1986, spectacolul după muzica lui Andrew Lloyd Webber, în care cânta şi Sarah Brightman, a avut un succes de neegalat, care a continuat până azi.

2. The Lion King, care a fost recompensat cu nenumărate premii, are un succes de public uriaş şi constant. Diferitele spectacole pe care le-a generat urmează, în general, filmul produs de Disney, şi şi-au păstrat puterea de atracţie pentru copii.

3. Cats, o creaţie care a colindat lumea întreagă şi s-a jucat în multe variante şi în peste 20 de limbi, îi este profund îndatorată tot compozitorului Andrew Lloyd Webber.

4. Mizerabilii, după romanul clasic al lui Victor Hugo, este o linie de forţă la Londra, unde o variantă a spectacolului, cea a cărei coloană sonoră e semnată tot de Andrew Lloyd Webber.

5. Wicked, spectacol cu recorduri de box-office, una dintre cele mai îndrăgite producţii, considerat de spectatori cel mai bun musical al anului 2007, când şi revista „Time” l-a declarat cel mai bun musical al anului.

6. The Producers, după un text de Mel Brooks, care a câştigat nu mai puţin de 12 Premii Tony, printre care şi pe cel pentru „cel mai bun musical”.

7. The Chorus Line, şi el răsplătit cu mai multe Premii Tony, spectacol despre lumea spectacolului, producţie care a ţinut capul de afiş ani buni.

8. Hairspray, care a primit şase Premii Tony şi alte distincţii de elită, se întoarce în anii 1960 pentru a spune o poveste despre rasism. Din 2002, când a avut loc premiera versiunii iniţiale, şi până în 2009, când spectacolul şi-a încheiat cariera, s-au jucat peste 2.500 de reprezentaţii.

9. Rent, musical rock, care-i atrage ca un magnet mai ales pe tineri, a fost recompensat cu un Premiu Tony pentru Cel Mai Bun Musical, dar şi cu un Pulitzer.

10. Chicago, care se joacă în continuare cu succes, umple sălile de ani buni. Faima lui îi datorează însă destul de mult filmului din 2002, regizat de Bob Marshall.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.