Copy-paste – prietenii ştiu de ce

Teoretic, cam aşa stau lucrurile. Practic, mă desfăt pe cinste citind presa dâmboviţeană, rod al unui copy-paste generalizat, de nu se mai ştie cine a copiat pe cine.

Şi în ce priveşte mirifica şi infinita lume a artelor situaţia este aceeaşi. Buba e, zic eu, că sunteţi săraci în închipuire şi nici mintea nu vă e prea iute, ce să zic. Nici prin craniu nu-mi trece să fiu răutăcios, dar iaca realitatea. Şi asa este dacă vi se pare.

Iată un exemple recent. În „Evenimentul zilei”, unul dintre puţinele cotidiane rămase în România de criză, a apărut miercuri articolaşul „Falsa servitoare” a lui Lambert Wilson deschide stagiunea la Bulandra, semnat de Alina Vătăman (http://www.evz.ro/detalii/stiri/falsa-servitoare-a-lui-lambert-wilson-deschide-stagiunea-la-bulandra-907461.html).

Dincolo de informaţia incorectă chiar din titlu (Teatrul Bulandra şi-a deschis oficial stagiunea cu o săptămână înainte, mai exact cu premiera spectacolului „Artă”, regizat de Cristi Juncu), dincolo de faptul că e un spoiler în toată regula, dincolo de exprimări de analfabet („într-un stil de manierism britanic”) şi dincolo de alte mici inexactităţi, ca să fiu elegant, articolaşul ilustrează modul autohton de întrebuinţare a metodei numite copy-paste.

În mod normal, copiatorii care se cred gazetari ar avea două posibilităţi la dispoziţie: să nu semneze ce nu le aparţine sau să adopte soluţia ipocrită, adică să facă minime modificări la nivelul expresiei şi al ordinii informaţiei şi să semneze. Ei bine, în cazul de faţă autoarea a ales să fie „onestă”: a copiat întocmai şi a semnat. Doar e creaţia ei, nu?!

Articolul cu pricina circulă pe numeroase website-uri. E prezent ca atare şi în alte publicaţii, nu tocmai obscure. Copiatorii nu s-au deranjat nici măcar să sinonimizeze unele cuvinte şi să schimbe cumva ordinea paragrafelor – nu că asta i-ar fi salvat, dar orişicât… ar fi întreţinut ceva aparenţe. Aşa, când se spulberă şi aparenţele, „un gol istoric” se întinde, cum zicea poetul ăla al vostru care a scris despre lacustre. De ce să caute informaţii despre trupă, despre Teatrul Bouffes du Nord, care nu e tocmai necunoscut, despre Lambert Wilson etc., când putea să copieze şi să semneze?!

Părerea mea de bufon care stă strâmb şi judecă drept e că grav n-ar fi că a copiat, ci că a săvârşit o şterpeleală şi, semnând, ne vinde marfa ca fiind a ei, fără a cita vreo sursă.  Deh, fiecare trebuie să câştige o pâine cinstită..

La fel a semnalat presa voastră vigilentă şi participarea Teatrului Bulandra cu un spectacol la Expoziţia de la Shanghai. Textul publicat de agenţia de presă Mediafax (http://www.mediafax.ro/cultura-media/teatrul-bulandra-pe-scena-pavilionului-romaniei-la-expo-2010-7441674/) a fost preluat, cu titlu cu tot, de „Evenimentul zilei” (http://www.evz.ro/detalii/stiri/teatrul-bulandra-pe-scena-pavilionului-romaniei-la-expo-2010-907786.html), dar dat anonim, vorba aceea, fără citarea sursei.

Şi uita aşa e reflectat fenomenul teatral în gazetele voastre! Hai, spuneţi că sunt eu bătrân şi ursuz!

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.