Danielle Darrieux: 100 de ani în 10 instantanee

Pe 1 mai Danielle Darrieux, pentru francezi una dintre cele mai bune și cele mai puternice actrițe, a împlinit 100 de ani. Pe scenă a jucat ultima oară în urmă cu câțiva ani. De la debutul, care a avut loc la 14 ani, până la retragerea din viața artistică, 80 de ani de zbucium și plăcere, petrecuți în fața spectatorilor și ai camerei de filmat, au trecut ca vântul și ca gândul.

Revizitate la întâmplare, câteva instantanee din viața ei arată așa:

1.

Zână, puștoaică, femeie fatală, star, legendă, Danielle Darrieux întruchipează simplitatea aceea la care se ajunge cel mai greu. O dată cu primul său film, „Balul”, regizat de Wilhelm Thiele, a intrat într-o poveste fără sfârșit. Fără să fie tributară unei anumite orientări artistice, unei anumite școli de actorie, Darrieux parcurge un drum lung și îndrăzneț.

2.

Actrița joacă, dansează, cântă și, mai ales, zâmbește. Își dă frâu liber vioiciunii, are grație și lejeritate. Și totuși, remarcă cineaștii și oamenii de teatru cu care a lucrat, dincolo de surâs se simte adesea o neliniște, ca un loc greu accesibil, ca o zonă de nepătruns.

3.

Muzica, în diverse sensuri și forme, o însoțește mereu. În casa copilăriei, în care tatăl, medic oftalmolog, se stinge devreme, muzica e ceva cât se poate de obișnuit. Violoncelul și pianul studiate în copilărie, chiar la Conservatorul din Paris,  au ritmuri ce rămân în prezența ei și în viața personajelor ei.

4.

Pe 1 martie 1933, Billy Wilder sosește la Paris, după ce fuge de la Berlin împreună cu câțiva cineaști germani speriați de ascensiunea lui Hitler. Pornind de la un scenariu deja existent, așa se naște filmul lui „La mauvaise graine”, în care adolescenta de 17 ani Danielle Darrieux o joacă pe Jeannette. „Improvizam mult. Făceam noul val cu un sfert de secol înainte să se inventeze termenul ăsta fistichiu”, a povestit Wilder.

5.

În agitații ani ’30 actrița seduce Holllywoodul. Are un contract de șapte ani cu compania Universal, pe care însă nu-l respectă.

6.

În Al Doilea Război Mondial, sub ocupația germană, a continuat să joace, fapt care i-a adus numeroase critici. Se spune că fratele ei a fost amenințat cu deportarea de Alfred Greven, directorul unei companii de film germane.

7.

În 1956 a jucat ultima dată într-un film american, anume în „Alexandru cel Mare”, regizat de Robert Rossen, cu Richard Burton în rolul principal.

8.

Trec mai bine de treizeci de ani și o regăsim pe Broadway. Acolo o înlocuiește în „Coco”, un musical despre Coco Chanel, pe actrița pe care spune că o adoră și o consideră model: Katharine Hepburn. Succesul franțuzoaicei este enorm, criticii de la New York sunt fermecați, spectatorii asemenea.

9.

Trec peste optzeci de ani de carieră, de vreme ce cel mai recent rol al său dintr-un film datează din 2014. Darrieux joacă în peste 110 creații cinematografice și, din când în când, spectatorii o mai pot vedea și pe scena vreunui teatru parizian. De la tinere exuberante la intelectuale rafinate, femeile pe care le întruchipează ilustrează o gamă variată de ipostaze.

10.

Nu îi plac interviurile și evenimentele publice, cu atât mai puțin declarațiile și confesiunile, așa cum nu-i place să dea sfaturi: „Când trebuie să dau un sfat cuiva care vrea să facă această carieră, îi spun că prima regulă e să nu se ia în serios.” În rest, viața „e uneori frumoasă și interesantă, altori tragică”, și „pentru fiecare om, propria viață este excepțională”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.