Dieter Topp şi scrisul care dăunează grav sănătăţii

Ştiu că nu mă credeţi, dar mi-e aşa de ciudă că n-apuc să-mi trag şi eu sufletul măcar o săptămână, adică să nu găsesc ceva cât de cât demn de semnalat în publicaţiile ce reflectă fenomenul teatral! Trăgeam nădejde c-o să apuc săptămâna în care să îmi dau seama, cu mare plăcere, că n-am nimic de spus şi, prin urmare, mai bine să tac.

Dar ziua cu pricina încă n-a venit. Uite că nu mă lasă specialiştii să mă hodinesc un picuţ. Cum nu cunosc temperamentul şi aplecaţiunile fiecăruia dintre cititori, nu ştiu dacă o să vă blegiţi sau, dimpotrivă, o să vă veseliţi citind articolul  „Ricci/Forte va deschide Festivalul de Teatru ARAD” (http://www.artactmagazine.ro/ricci-forte-va-deschide-festivalul-de-teatru-arad.html).  Oricum, să ştiţi că o să vă primejduiţi sănătatea mintală citindu-l. Aveţi grijă să nu faceţi eforturi mari!

Misteriosul Dieter Topp, care în ultima vreme tot combate prin gazatele culturale din România, fără ca cineva să priceapă de ce, “strikes back”. Ne prezintă un spectacol care va veni la Festivalul de Teatru Underground de la Arad. Foarte frumos. Şi foarte suprarealist, căci textul său ar putea fi luat drept un delicios dicteu automat, care suspendă logica muritorilor de rând. Este vorba despre spectacolul “Troia’s Discount” al Ricci/Forte”, copiii teribili, zice autorul, ai „teatrului contemporan Italianesc”. De când s-o fi spunând „teatrul italienesc”, şi nu „italian” nu am cunoştinţă. Însă bine că am aflat, aşa că voi căuta o istorie a literaturii „italieneşti”. Agramaticalitatea, ca să mă exprim astfel, articolului este fabuloasă. Şi aproape neverosimilă. Îmi pare că nici dacă te străduieşti din răsputeri n-ai cum să născoceşti asemenea capodopere. Pe cuvântul meu de bufon!

Să nu vă aşteptaţi de un biet bătrân gâfâind să ia la puricat frază cu frază.  Mi-ar lua prea mult timp, zău. Cu voia dumneavoastră, îmi îngădui să vă semnalez doar câteva dintre cele care zgârie urechea, retina şi mai ales creierul. Pe cuvânt, mi-l periclitează serios. Mă obligă să fac nişte sforţări de gândire care mi-ar putea zdruncina şi bruma de minte care mi-a mai rămas.

1.„O scriitură elegantă dar şi atent. Este un spectacol plin de energie şi pasiune ce nu trebuie ratat.” Clişeul, nonsensul (înţeleg că între “elegant” şi “atent” este o opoziţie) şi agramaticalitatea (scriitura este “elegantă dar şi atent”) au o putere de convingere uriaşă. Istoria a arătat-o!

2.”Ricci/Forte este un puzzle de fragmente distructive prin combinarea misticismului cu realitatea şi iluzia cu adevărului. Spectacolele lor sunt înrădăcinate într-o realitate indefinită, generează conştientul şi subconştientul, se desfăşoară într-o lume nebuloasă dintre zi şi visare, iar spectacolul nu este conştient de realitatea sau ficţionaliatea prezentată. Viitorul, sexualitatea reprimată, violenţa, dorinţele, şi siguranţa sunt unele dintre temel prezentate vizitatorilor de către Stefano Ricci şi Gianni Forte, scenaristul şi regizorul spectacolului.”

Offf! O să fie greu, căci aşa ceva… mai rar, bibicule! V-am zis c-a fost cât pe ce să-mi plesnească craniul cei hodorogit! Carevasăzică “fragmente distructive” (?) “prin combinarea misticismului cu realitatea şi iluzia cu adevărului”. Bag seamă că omul vrea, dar nu poate să scrie “(combinarea) iluziei cu adevărul”. Autorul sau tălmăcitorul. Poate chiar nu e de râs. E frumos, oare, să-ţi râzi de neputinţa omului?! Oricum, ce o fi “misticismul combinat cu realitatea”, Sfinte Sisoe? Eu aştept să-mi spuneţi, că nu vreau să-mi pierd căpăţâna care a rezistat atât amar de veacuri. Apoi, ce o fi aia “spectacolele generează conştientul şi inconştientul”? Vorba doamnei învăţătoare: Despre ce este vorba în acest fragment? Cine ce face şi ce spune, că sunt năuc? Dar asta e “a piece of cake”, cum se zice la mine acasă, sau “floare la ureche”, cum se spune în ţara lui Caragiale. Urmează sfârşitul apoteotic al frazei: “spectacolul nu este conştient de realitatea sau ficţionaliatea prezentată”. Poţi să zici ceva?!  Insist să mă lămuriţi: sună poststructuralist sau sună a gol?

Concluzia? “Astfel, fanii vechi şi noi ai teatrului contempran sunt rugaţi să se intereseze de biletele pentru acest urlet blasfemator ce geme de greşeli, homosexualitate şi violenţă – o autopsie a amintirilor.”

Print

12 Comentarii

  1. melania radulescu 29/03/2010
  2. ilona 02/04/2010
  3. mario 02/04/2010
  4. Branescu 02/04/2010
  5. Kristina 02/04/2010
  6. Rica Venturiano 02/04/2010
  7. TcT 03/04/2010
  8. camicas 03/04/2010
  9. mimi 05/04/2010
  10. Nicole Morar 06/04/2010
  11. Rica Venturiano 08/04/2010
  12. Chris Rabe 30/05/2012

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.