Dincolo de bunele intenții

2stars

Coming Out, spectacol aflat în selecția oficială a ediției din anul 2018 a Festivalului Euroregional de Teatru (TESZT) de la Timișoara, oferă mai multe chei de interpretare.

Este, așa cum se recomandă  din titlu, un omagiu adus marelui intelectual de origine italiană Pier Pasolini. Regizor de film, romancier, lingvist, filosof de stânga, militant declarat în favoarea recunoașterii egalității în drepturi a minorităților sexuale. Se dorește deopotrivă o declarație de iubire și de fidelitate ivită din credința că, grație ideilor și mărturiilor sale, Pasolini rămâne în actualitate. Spectacolul reprezintă în egală măsură un manifest în favoarea libertăților individuale, al dreptului persoanei de a-și hotârî singură, fără nedrepte presiuni sociale, ce drum să aleagă în viață. Coming Out însemană totodată un manifest în favoarea libertății individuale. Dar și povestea unui tânăr gay care, odată trecută chinuitoarea probă a recunoașterii propriei lui identități sexuale, alege să militeze pentru drepturile comunității L.G.B.T.

În scenariul de factură non-narativă al montării sunt incluse un remarcabil, plin de sevă interviu al lui Pasolini și un discurs al fostului președinte american Barack Obama.

Preponderent vizuală, înzestrată cu un consistent videomapping (autor: Kovács Ivo), montarea contează pe un sincretism al artelor.

Așa  se face că regizorul Szabó Kristóf i-a cerut performerului Adrián Castelló să rostească text, să intre în nemijlocită comunicare cu spectatorii, să le insufle gustul, tentația și bucuria libertății, să cânte, să danseze. Auzim în spectacol muzică creată de Erik Satie, Matthias Shaphinger. Din păcate, posibilitățile interpretative lui Adrián Castelló sunt relativ limitate drept care performerul le face pe toate cam pe jumătate.

O vorbă foarte adesea citată spune că sentimentele frumoase nu fac o literatură. Cam în același fel stau lucrurile în cazul spectacolului Companiei F.A.C.E.-Szabó Visual Performing Visual Ensemble. Ideea de bază a performance-ului este nu doar generoasă, ci și de actualitate, muzica bine aleasă, videomappingul generos, performerul Adrián Castelló evident dornic să își facă datoria cum se cuvine și să ne convingă de multiplele lui posibilități de exprimare artistică. Cu toate acestea ceva nu merge, nu se leagă, lungimile sunt din cale-afară de deranjante, stângăciile evidente.

Festivalului Euroregional de Teatru (TESZT) de la Timișoara

F.A.C.E., Szabó Visual Performing Visual Ensemble, Germania

COMING OUT. Omagiu lui P.P.Pasolini

Spectacol bazat pe texte din P.P. Pasolini și Barack Obama

Regia: Szabó Kristóf

Interpret: Adrián Castelló

Muzica: Erik Satie, Matthias Shaphinger, Nu&Jo Ke, Jan Jelinek

Video-Art Mapping: Kovács Ivo

Sculptură: Mike Kleinen

Coregrafia: José Sánchez și Szabó Kristóf

Data reprezentației: 26 mai 2018

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.