Exact ceea ce trebuie

3stars

Spectacolul Familia fără zahăr, regizat de Radu Apostol, este născut din parteneriatul dintre Teatrul Mic și Centrul de Teatru Educațional „Replika” din Capitală.

Două instituții de spectacol, prima funcționând din bani publici, cealaltă cam din ce vor bunul Dumnezeu și spectatorii care o apreciază, din sponsorizări și din eforturilor eroice ale câtorva artiști cu totul remarcabili. E vorba despre Radu Apostol, Mihaela Michailov, Viorel Cojanu, Silvana Negruțiu. Nici una, nici alta cu viață foarte comodă. Teatrul Mic nu prea mai are la ora actuală sediu și cu toate acestea a produs câteva spectacole cu totul remarcabile (amintesc doar Deșteptarea primăverii, Frații Karamazov, Apă vie și, mai ales, atât de nedreptățitul Ținutul din miezul verii), iar Primăria Capitalei are bani pentru tot felul de năstrușnicii născocite din mințiuca doamnei Firea numai pentru rezolvarea acestei situații cu totul intolerabile nu prea. Centrul de Teatru Educațional Replika pare-se că a rezolvat problema stringentă a acoperișului, a primit la recenta Gală UNITER, pe merit, premiul Consiliului Britanic ceea ce nu înseamnă însă că ar duce-o tocmai pe roze.

Din durerile mai mult sau mai puțin înăbușite ale celor doi și din foarte mult suflet s-a născut șoul intitulat Familia fără zahăr. Nici Mihaela Michailov, nici Radu Apostol nu au recurs la autoironiile de pe afiș sau din Prolog spre a ne câștiga indulgența. Împreună cu Bobo Burlăcianu (muzica), cu Bobi Dumitraș (versuri), cu Paul Dunca (coregrafia), cu arhitectul Gabi Albu care a gândit pro bono decorul, cu actorii Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Pușcatu, Silvana Negruțiu, Paul Dunca (unii dintre ei fac aici și altceva decât actorie chiar și în cel mai larg sens al termenului), Mihaela și Radu s-au jucat în cel mai serios și mai profesionist chip de-a muzicalul. Aceasta fiindcă, după cum bine știm cu toții, jocul îngăduie multe, chiar și spunerea unor adevăruri nu tocmai foarte convenabile, defel îndulcite și nicidecum edulcorate, despre familia tradițională. Și nu neapărat fiindcă respectiva instituție (aceea a familiei pe care se zice că Statul ar apăra-o) este în vremea din urmă subiectul unor dispute constituționale, anexate samavolnic de tot felul de partide și formațiuni politice.

Pe muzică, ironic, auto-ironic chiar parodic sunt supuse analizei toate regulile pretins sfinte, toate tabuurile care prezidează perfecta funcționare a familiei. Care trebuie să se dea de ceasul morții să păstreze măcar aparențele, dacă esența este de mult spulberată de ceea ce ar putea fi pus pe două coloane. Adică, așa cum spuneau marxiștii, cauze obiective și subiective. Alături de Mihaela Michailov și de Radu Apostol, în acest muzical cu dispensă (deși actorii nu cântă deloc rău, căci pregătirea muzicală asigurată de Oana Pușcatu dublată de orchestrația pian live datorată Silvanei Negruțiu și Oanei Pușcatu își dovedesc cu prisosință eficiența) se joacă de-a mama și de-a tata, dar și de-a copiii toți componenții distribuției.

O fac spunând lucruri dureroase despre sărăcia lucie a românilor, despre birocrația adopțiilor, despre ipocrizia familiilor din clasa de mijloc menținute doar de ochii lumii deși sunt sfâșiate de tot felul de contradicții practic fără soluții, despre violența domestică, despre regulile arbitrare care guvernează obligativitatea succesului în școală etc., etc. Nu, Familia fără zahăr nu este o oră de dirigenție pe invers, nu este un reportaj tv făcut cu intenții moralizatoare ce eșuează lamentabil, nu este nici măcar teatru agitatoric. Este teatru social de bună condiție profesională și artistică. Este exact ceea ce trebuie.

Teatrul Mic în parteneriat cu Centrul de Teatrul Educațional Replika din București

FAMILIA FĂRĂ ZAHĂR de Mihaela Michailov

Regia: Radu Apostol

Scenografia: arh. Gabi Albu

Coregrafia: Paul Dunca

Muzica: Bobo Burlăcianu

Versurile: Bobi Dumitraș

Pregătirea muzicală: Oana Pușcatu

Orchestrația pian live: Silvana Negruțiu și Oana Pușcatu

Coregrafia: Paul Dunca

Cu: Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Pușcatu, Silvana Negruțiu, Paul Dunca

Data reprezentației: 19 mai 2018

Foto: Mihaela Tulea Bogdan Catargiu

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.