Fascinanta artă de a fi împreună a circului

@Adi Bulboacă

Există forme de artă care fascinează pe toată lumea. Fără cuvinte, general valabil, indiferent de vârstă, statut social, ţară de origine. Performanţele corpului uman vor fi mereu aplaudate. Posibilitatea unui om de a face lucruri pe care majoritatea nici nu le pot imagina va fi mereu apreciată. Două mâini, două picioare, două urechi, un cap, un nas, o gură – la fel şi tu. Şi totuşi… artistul din faţa ta poate face cu aceste mâini şi picioare şi cap şi nas şi gură ceva ce tu nu vei reuşi niciodată. Pentru că şi-a antrenat muşchii şi mintea altfel decât tine. Şi pentru că e mai disciplinat decât tine şi pentru că face asta dintotdauna şi pentru că genetic are datele care îl ajută să îşi folosească mâinile şi picioarele şi capul şi nasul şi gura altfel decât tine. Iar tu nu poţi decât aplauda asta. Şi te bucuri ori de câte ori nu cade de la trapez sau reuşeşte să îşi menţină echilibrul într-o singură mână la cîţiva metri înălţime pe o stivă de cărămizi.

Arta circului are un statut special. Indierent de felul în care este prezentat, actul în sine va fi mereu aplaudat pentru respectul în faţa unei performanţe fizice. Dar dacă statul în cap nu are un ambalaj care să te convingă să intri sub cupola circului, dacă un băiat înalt ca bradul doar intră în scenă, se caţără la trapez, îşi execută numărul şi iese cum a venit, astăzi nu prea mai e suficient. Pentru că am devenit ceva mai greu de impresionat. Vom aplauda, desigur, munca, dar a doua oară nu mai venitm în căutare de ceva ce nu e şi entertaining. Aşadar, cum arată circul contemporan?

@Adi Bulboacă

La cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu spectacolele de circ contemporan au avut dedicată o secţiune aparte. Iar nivelul de performanţă al trupelor invitate aproape că a eclipsat celelalte arte ale spectacolului. „Revolta prin muzică”, spectacolul companiei Lurrak din Spania şi „Esenţa puterii” spectacolul companiei Gravity and other Myths din Australia sunt două exemple de artă a circului care combină wow-ul generic pentru capacităţile fizice ale corpului uman cu povestea şi emoţia.

„Revolta prin muzică” este o poveste ca de film mut, în care câţiva muncitori în salopete fac spectacol bătând ritmuri, executând numere la înălţime sau gimnastică. Ce îl face să fie special e umorul cu multe nuanţe şi structura impecabilă împrumutată din gagurile celebre á la Stan şi Bran sau Charlie Chaplin. Şeful răspunzător de bunul mers la fabricii este un personaj delicios, interpretat cu adevărat har comic. De la înfăţişare, la fluenţa mişcărilor, la atenţia pentru detalii, la asumarea 100% a personajului, la comentariile din mimica feţei, la cele mai mici gesturi, Gaizka Chamizo te face să nu îţi mai iei ochii de la el, chiar dacă se întâmplă 10 alte acţiuni simultane.

@Cristi Cojocaru

Toată construcţia scenariului, toate acumulările, accidentele, forfota continuă, spectacolul din jurul numerelor de circ în sine este performant şi îmbracă după ultima modă virtuozitatea corpului uman. Pentru că nu admiri doar o mostră de muncă şi exerciţiu, ci te simţi bine privind o poveste construită cu atenţie şi bucurie. Fiecare interpret în parte îşi are propriul personaj, caractere care creează o lume. Iar energia pe care o transmit este pur şi simplu molipsitoare. Este acel gen de produs artistic care te face să spui „Shut-up and take my money!”

„Esenţa puterii” este un cu totul alt gen de perfomance. 10 artişti – 7 bărbaţi şi 3 femei; corpurile lor din care construiesc piramide şi zboară aproape prin aer. Un aliaj din oţel şi gumă – nu ştii din ce sunt alcătuiţi. Forţa şi eleganţa niciodată nu cred că au stat mai confortabil laolaltă. Dar nu faptul că sfidează legile fizicii te impresionează cel mai mult. E drept că ţi se taie puţin şi răsuflarea, şi picioarele când îi vezi cocoţaţi unii peste alţii şi speri că ştiu ei ce fac să nu cumva să cadă, Doamne fereşte. E şi mai mult de atât – spiritul de echipă, încrederea pe care o au unii în ceilalţi, organismul viu pe care îl creează, sentimentul clar de „toţi pentru unul şi unul pentru toţi”, grija, atenţia, tandreţea, acel Împreună pe care ne dorim să îl simţim în sala de spectacol. Acest gen de emoţie pură îi face speciali. În plus, există din costrucţie un moment în care intensitatea trăirii e tangibilă şi nu poate să te lase indiferent: o fată subţire şi fragilă e purtată de braţe puternice, e întoarsă pe dos aproape, e contorsionată de voinţa colectivă a unei forţe colective căreia nu i se opune. Şi în tot acest timp nu îşi desprinde ochii de la un punct de interes – piatra pe care a lăsat-o în grija unui spectator la începutul spectacolului. Metafora punctului fix vorbeşte de la sine şi îţi spune atât de frumos o poveste despre puterea de a îndura, de a crede şi de a continua.

@Cristi Cojocaru

Arta circului este în continuare seducătoare – fie că imaginile pe care le creează costumele şi lminile şi tehnica de ultimă oră îţi stimulează imaginaţia, fie că perormanţa corplui uman în mişcare te hipnotizează, aplauzi fascinat. Te simţi un pic mai copil, mai mic în maturitatea ta şi te poţi bucura mai sincer. Dar încă şi mai mult şi mai din toată inima aplauzi felul în care e spusă o poveste şi emoţia sinceră creată de artiştii pentru care echipa şi bucuria de a fi împreună sunt mai importante decât orgoliile şi micile victorii personale.

Revoltă prin muzică

(Lurrak)

Regia: Adrian Schvarzstein

În distribuție: Gaizka Chamizo, Ortzi Acosta, Jade Morin, Nuria Puig, Marc Muñoz, Mikel Hernández Urrutia, Anai Gambra, Josu Aurrekoetxea, Iñaki Etxarri, Iker Donoso

 

Esența puterii

(Backbone)

Regia: Darcy Grant

Muzicieni / Compozitori: Elliot Zoerner & Shenton Gregory

Decor și light design: Geoff Cobham

Producător: Craig Harrison

Creative Associate: Triton Tunis-Mitchell

Acrobați: Martin Schreiber, Lachlan Binns, Jascha Boyce, Jacob Randell, Lewie West, Lewis Rankin, Joanne Curry, Mieke Lizotte, Lachlan Harper, Jackson Manson

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.