Gafe “delicioase” în “Evenimentul zilei”

Nu ştiu cum se face că atenţia mi-a jucat o festă. Adică am scăpat o “analiză” a ediţiei din 2010 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, publicată imediat după încheierea ei într-unul dintre cele mai bine vândute ziare de la voi. Mi-e ciudă, zău, că s-a întâmplat aşa, văd că cineva de sus îşi râde de mine şi de vigilenţa minţii mele, arătându-mi din când în când că şi ea este tot vanitas vanitatum. Cum să nu observ eu un articol pe o temă din sfera teatrului dintr-un cotidian central, cum spuneau comuniştii? E posibil aşa ceva? Cu stima de sine profund afectată, bag seamă că da.

Articolul cu pricina se numeşte “Festivalul de teatru de la Sibiu şi-a atins limita superioară”, este scris de Traian Deleanu şi îl puteţi găsi la: http://www.evz.ro/detalii/stiri/festivalul-de-teatru-de-la-sibiu-si-a-atins-limita-superioara-897463.html. Pentru cât de multe gafe şi inepţii cuprinde tocmai un articol care se vrea informativ, e de neratat. Atâtea greşeli într-un singur articol, mai rar… Autorul lui, sunt încredinţat, răsuflă liniştit şi nici prin scăfârlie nu-i trece că i-au scăpat ceva basne din condei.

Dacă trecem peste faptul că numele evenimentului e scris greşit încă din titlu şi peste titlul în sine, ajungem să o luăm cu începutul…

1.  ”Cu 35 de spectacole pe zi şi absolut toate piesele jucate cu casa închisă”.  Tulai, Doamne! Ideea era “cu 35 de evenimente pe zi şi absolut toate spectacolele jucate cu casa închisă”. Nu este posibil fizic să se joace câte 35 de spectacole pe zi, într-un oraş care are câteva spaţii în care se poate face teatru, ceea ce e la mintea cocoşului… De altfel, scrie mai jos chiar în articolul stimabilului că este vorba despre 35 de “evenimente”. Deci începe la înălţime. Secondly,  s-au jucat cu casa închisă “absolut toate spectacolele”, nu “piesele”, dacă pricepe autorul care e diferenţa, nu tocmai o nimica toată. Pe scenă, se joacă spectacole, care nu sunt întotdeauna după piese de teatru. Spectacolele lui Peter Brook şi Eugenio Barba, de exemplu, n-au fost nici măcar după “piese”. Bătrânul Yorick îi spune lui Traian Deleanu că ce vede jucându-se pe scenă nu e niciodată o piesă, ci un spectacol. Iaca, îmi asum misiunea de iluminare a minţilor. Nu e mai cinstit să-i spui omului, ca să afle?

2. “Al treilea festival de teatru din lume a umplut atât spaţiile…” Yorick e mare iubitor de FITS şi ediţia de anul ăsta i-a plăcut la nebunie. Numai că biata ţeastă nu pricepe în ce sens e FITS “al treilea festival de teatru din lume”, după cel de la Avignon şi cel din Edinburgh. Al treilea ca ce? Ca număr de spectatori? Ca număr de participanţi? Hm, a se explica…

3. “Peste 800 de oameni au umplut fiecare centimetru de spaţiu din sala de 600 şi ceva de locuri a Casei de Cultură a sindicatelor la spectacolul de vineri seara a Teatrului Evreiesc de Stat, “Miss Daisy şi şoferul ei”. Nici unul nu a părăsit locul pe tot parcursul celor aproape trei ore în care Maia Morgenstern a dat valoare spectacolului cu subiect „americănesc”.”  De unde să încep?! De la cei 800 de oameni de pe fiecare centimetru! Am văzut eu mulţime de oameni la Sibiu, dar nici chiar aşa… Bag seamă că au fost centimetri fermecaţi sau aşa i-a văzut autorul, dacă pe fiecare stăteau 800 de oameni… Oricum am calcula, ne va ieşi că în sală erau mii de oameni…Mă rog, omu’ o fi vrând să ne spună altceva, dar nici de data asta n-a reuşit. Am auzit o vorbă la voi: la omu’ sărac, nici boii nu trag! Săracu’ autor, şi gramatica îi joacă feste. Când e să-ţi meargă rău… Are probleme cu acordurile. Se spune corect „spectacolul de vineri seara al Teatrului…”

4. „Peter Brooks şi Eugenio Barba, doi dintre cei mai mari regizori de teatru contemporani…” Dacă n-a reuşit să afle din altă parte, îi spune Yorick lui Traian Deleanu că pe regizorul cu pricina îl cheamă Peter Brook. Dacă nu ştia, de ce nu s-a ostenit să afle, să întrebe, să caute? Simplu, pentru că a crezut că ştie.

Şi mă opresc aici, dragii mei, la nivelul gafelor, fără să mă apuc să comentez acum spectacolele pe care le-a menţionat autorul şi cele pe care nu le-a pomenit, căci nu asta am urmărit. Ramolitul de Yorick a vrut să vă arate cât te poţi încrede în informaţiile şi opiniunile tipărite în gazetele care apar la voi zi de zi…

Print

2 Comentarii

  1. cate 22/06/2010
  2. yorick 22/06/2010

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.