Spectacolul „Hamlet”, în regia lui Radu-Alexandru Nica, pus în scenă de Radu-Alexandru Nica la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, va fi difuzat luni, 20 aprilie, de la ora 19.55, la TVR 2, la împlinirea a 451 de ani de la naşterea lui William Shakespeare. Spectacolul a fost înregistrat de SRTv în cadrul ediţiei a XV-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, în 2008.
„Hamlet este contemporanul nostru. Dacă transformăm aşteptarea, atributul său ab initio în neputinţă, vom descoperi omul de astăzi, devorat de responsabilităţi care îl depăşesc”, declară regizorul.
Scenografia spectacolului este semnată de Dragoș Buhagiar, Coregrafia de Florin Fieroiu, iar muzica originală de Vlaicu Golcea. Autorii dramatizării, Oana Stoica și Radu Alexandru Nica, explică sensul acestei montări:
„Hamlet este un personaj urban prin excelenţă, iar bolile citadine nu-l ocolesc. Nu întâmplător el reprezintă o matrice freudiană şi după cum ştim, psihanaliza este un trend metropolitan. Astfel, am pornit în demersul nostru de la spectacolul tradiţional „Hamlet”, cel cu Lawrence Olivier. Faţă de această standardizare cutumizată a interpretării hamletiene, dar şi faţă de spectacologia declamativă românească am preferat însă o distanţă lucidă. Ne-am permis un montaj aproape cinematografic al textului şi o polemizare cu clasicele spectacole retorice care au întruchipat de-a lungul vremii viziuni regizorale mature. Construcţia de puzzle-uri teatrale din spectacol se ridică pe o deconstrucţie a textului. Fără a miza pe întunecata faţă a dilematicul prinţ al Danemarcei, am ales varianta de rebel fără cauză. Spiritul său ludic este vecin cu luciditatea, iar la marginea acesteia îl aşteaptă nebunia. Hamlet reteatralizează lumea, iar memoria sa, obiectivă şi afectivă este Horatio. Restul e tăcere. ”
HAMLET, după W. Shakespeare
REGIA: Radu – Alexandru Nica; TRADUCEREA: Ion Vinea şi Rareş Moldovan; SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar; COREGRAFIA: Florin Fieroiu; Video: Daniel Gontz; MUZICA ORIGINALĂ: Vlaicu Golcea; DRAMATIZAREA: Oana Stoica şi Radu Alexandru Nica; MAESTRU DE SCRIMĂ: Peter Habala; LIGHT DESIGN: Dragoş Buhagiar şi Radu Alexandru Nica; DISTRIBUŢIA: Ofelia Popii, Mariana Mihu, Codruţa Vasiu, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Vlad Robaş, Ciprian Scurtea, Pali Vecsei.
To be or not to be!That is the question!
Cat de actuale si geniale sunt cuvintele lui Shakespeare dupa mai mult de 400 de ani si fara indoiala vor ramane in eternitate! A redescoperi opera sa este mereu un prilej infinit de invataminte si pilde in viata contemporana.Shaky te iubim si te pretuim!
Nu înţeleg de ce aceşti regizori nu îşi compun propriile piese decât să masacreze operele altora. Vă rog să-mi arătaţi şi mie o punere în scenă a unei piese calsice în integralitatea ei, cu păstrarea totală a ideilor autorului, fără false aduceri în contemporaneitate.