„Hansel şi Gretel” – un spectacol de turtă dulce

3stars

În teatru există multe minciuni. Unele gogonate, altele bine mascate, voite, sofisticate, grosolane. Oricât de mult s-ar discuta despre al patrulea perete şi despre convenţie, oricum le-am numi, reduse la esenţă, multe dintre trucurile care ne fascinează ne şi mint. Iar nouă ne place să ştim că ştim şi să aplaudăm măiestria celor care ne-au convins de un scurt adevăr efemer. În mod paradoxal, cei care nu pot fi minţiţi, cred cel mai mult în poveştile scornite pe scenă – copiii. Puterea lor de auto-convingere este fantastică şi spiritul lor pentru reprezentările abstracte este invers proporţional cu experienţa de viaţă. Un copil este dispus să creadă că o coadă de mătură este când cal, când sabie de la o secundă la alta, dar nu poate fi păcălit atunci când cel care îi propune asta nu crede până la capăt în adevărul jocului. „Nu te joci frumos”, „Nu te joci cum trebuie” – replicile care responsabilizează imediat orice adult care nu ştie să se joace serios.

Primul spectacol realizat special pentru copii la Unteatru, „Hansel şi Gretel” în regia Ioanei Petre este una dintre acele experienţe care îţi aduc aminte de cele mai simple motive care te pot face fericit. Timp de o oră, oamenii mari şi copiii nu se mai împart în aceste tabere separate de anii scrişi în buletin. Spectatorii au aceeaşi vârstă şi sunt la fel de atenţi şi de emoţionaţi şi de impresionaţi şi se bucură la fel de poveste. Motivele sunt, însă, diferite – copiii stau cu sufletul la gură atunci când Vrăjituşa vrea să îi arnce în cuptor pe fraţii fugiţi de acasă în căutarea drumului spre Dulciopolis, iar cei mari strâng câteva lacrimi în gât, atunci când copiii lăsaţi singuri acasă de părinţii prea obosiţi de muncă spun într-un cântecel vesel că tot ce vor ei de la mama şi de la tata e să îi mai lase din când în când, măcar, să mai fie puţin copii.

Creativitatea şi spiritul ludic al Ioanei Petre sunt debordante în această adaptare după basmul Fraţilor Grimm. Scenariul creat are mult umor, jocurile celor doi fraţi au fantezie şi candoare, modalitatea de a-i prezenta pe părinţii îmbrăcaţi complementar în alb şi negru şi felul în care ţin ritmul unui cântec bătând la tastatură, vocea distorsionată şi seducătoare a personajului negativ obţinută atât de simplu, dar cu atât de mult efect, prin suprapunerea vocii celor doi actori din spatele măştii, acompaniamentul live la chitară a lui George Popescu, micile poante din replici, câteva trimiteri la locuri şi feluri de mâncare recognoscibile din viaţa de zi cu zi, detalii cu farmec şi un gând regizoral atât de bogat, toate la un loc, alcătuiesc o poveste care, pur şi simplu, te absoarbe în mijlocul ei precum vârtejul prin care călătoresc Ştrumfii între lumi.

Scenografia semnată de Vladimir Turturica și Daniela Petre este dovada clară că în teatru imaginaţia şi utilitatea fac, într-adevăr, casă bună. O masă şi patru scaune. Atât e la început.  Masă şi patru scaune care se transformă nici nu îţi dai seama cum în pădure şi în casă de turtă dulce, şi în cuptor, şi în brioşe, şi în vrăjitoare, şi într-un basm întreg. Culori, texturi, costume, care prin câteva elemente transformă într-un moment spectaculos o trecere de legătură. O scenografie ingenioasă şi foarte practică ce susţine ca un schelet acest parcurs teatral de poveste.

Cei patru actori – Mihaela Trofimov, Iolanda Covaci, Alex Ştefănescu şi Ionuţ Grama – se joacă de-a copiii şi părinţii cu mult drag. Fără ostentaţii, fără făcut cu ochiul celor mici, fără să se prefacă nicio clipă – se joacă serios. Iar asta e, de fapt, calea cea mai sigură spre inima spectatorilor, indiferent de vârstă – să nu minţi! Probabil cea mai de preţ poruncă în teatru. O sală în care majoritatea spectatorilor nu au mai mult de 8-9 ani stă cu ochii aţintiţi şi urechile ciulite şi niciunul dintre juniori nu se plictiseşte, nu comentează, nu vrea apă, nu vrea afară, nu vrea nimic altceva decât să fie atent. Şi nici părinţii nu şi-au verificat telefoanele.

„Hansel şi Gretel” la Unteatru este acel spectacol pe care îl caută o familie pentru a petrece quality time. Este un răgaz în care te poţi bucura de o poveste spusă minunat de frumos. Un timp de preţ în care nu mai contează cât eşti de obosit după o sptămână de over time şi nici că nu ai, încă, ultimul upgrade pe consolă. Uiţi măcar puţin cât de grăbit eşti să trăieşti şi ai puţină vreme pentru o mică bucurie autentică. Şi cine ştie… această mică bucurie se poate transforma în fericirea pe care nu mai ştii cum să o cauţi.

Unteatru

„Hansel şi Gretel”

Cu: Mihaela Trofimov, Iolanda Covaci, Alex Ştefănescu, Ionuţ Grama
La chitară: George Popescu
Regie: Ioana Petre
Muzica: Alex Ştefănescu
Scenografia: Vladimir Turturica şi Daniela Petre
Spectacol recomandat copiilor +3 ani

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.