Iulia Popovici: Motivaţii subiective

Sînt în București de aproape 14 ani. Văd teatru în mod regulat de aproape zece. „Durata de viaţă“ a unui cronicar de întîmpinare, în artele spectacolului, e considerată a fi, la modul ideal (fără a intra în epoca nostalgiilor și a mizantropiilor), de 25 de ani. Altfel spus, un top al spectacolelor văzute în 20 de ani e aproape inventarul de-o viaţă a unui critic/ cronicar.

Doar că eu, deocamdată, n-am decît jumătate din acest interval la dispoziţie, iar înregistrările video nu pot schimba mare lucru.

Spectacolul care mi-a marcat, personal, acest deceniu a fost, fără îndoială, Stop the Tempo al Gianinei Cărbunariu, în care fiecare replică îmi rezona, emoţional și raţional, în minte și-n piept. Şi, antagonic, Hamlet-ul lui Vlad Mugur de la Cluj, căruia cred că i-am văzut toate ultimele patru sau cinci reprezentaţii și am rămas pentru totdeauna fascinată de jocul lui Sorin Leoveanu.

Ar mai fi cîteva dintre montările lui Victor Ioan Frunză, cele de la Timișoara: Lecţia, cu Attila Balázs, Andrea Tokái şi Etelka Magyari, Scaunele, cu Ildiko Járcsek Zamfirescu, Boris Gaza şi acelaşi Attila Balázs, şi chiar Hamlet, tot cu Attila Balázs şi András Demeter, care s-a jucat de extrem de puţine ori şi mă simt atît de fericită că l-am putut vedea.

Bernarda’s House (Remix) a lui Radu Afrim a fost o revelaţie de iconoclasm, ironie şi adevăr întrupat pe scenă. Saragosa – 66 de zile al lui Alexandru Dabija de la Odeon. Shape of Things şi Bash de Neil LaBute, montate de Vlad Massaci la ACT, în producţia Teatrului fără Frontiere. Play după Beckett, montat de Gábor Tompa într-o coproducţie Cluj-Budapesta. Elisaveta Bam după Daniil Harms, în regia lui Tocilescu, la Bulandra.

Iar aici mă opresc, să nu-mi amintesc mai multe (prea multe), fiindcă memoria înclină spre un roz în care subiectivul se amestecă excesiv.

Iulia Popovici este critic de teatru, redactor la “Observator cultural”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.