Kitschul și jandarmeria

1stars

Cu ocazia unui festival de teatru independent, a cărui a treia ediție a avut loc în ultima decadă a lunii august la Oradea, am avut, în fine, prilejul de a vedea producția intitulată Huoooo!!!!, aflată în oferta de spectacole a Teatrului Auăleu din Timișoara.

Huooo!!!! aspiră la statutul și condiția de teatru social și teatru politic. Preț de mai bine de 90 de minute (mie mi s-au părut o veșnicie) ni se vorbește despre protestatari și jandarmi care, dacă la început se află pe poziții cum altfel decât antagonice, ajung să constate către final că au aceleași motive de nemulțumire. O fostă profesoară de Limba și literatura română, desigur antipatică, cicălitoare, însă mereu atentă la calitatea exprimării, protestează cu regularitate. O face duminică de duminică. Din motive felurite. Aparent, o face doar ca să își umple timpul.

Pensionara în cauză este în orișice moment al vieții pregătită să protesteze la adresa tuturor instituțiilor posibile și imposibile. Și-a întocmit în acest sens o listă pe care o are pusă cu grijă la îndemână. Este agitată, nevrotică, bolnavă, ia zilnic o groază de pilule, e săracă, prost îmbrăcată, iar în ziua surprinsă de condeiul lui Ovidiu Mihăiță, semnatarul scenariului și al regiei spectacolului, are ghinionul de a protesta singură. Așa că se lansează într-o lungă, interminabilă discuție cu un jandarm mitocan, prost crescut, care mai mult ca sigur, pe vremea studiilor liceale, a acumulat nenumărate corigențe exact la disciplina Limba și literatura română.

O fi având ea respectiva profesoară pensia mică, o fi ea silită să facă turul piețelor și al magazinelor spre a cumpăra mai ieftin și a face economii la sânge, însă este inteligentă, abilă, îl pune în inferioritate vădită pe omul legii și, până la urmă, chiar îl convinge să renunțe la echipamentul de protecție, la toate elementele menite să-i ascundă identitatea. Jandarmul este nimeni altul decât elevul de odinioară Pârvu. Urmează fraternizarea și plasarea celor doi de aceeași parte a baricadei. Original și neașteptat, nici vorbă!

După cum originale și neașteptate sunt și glumițele de doi bani care nu fac decât să sporească halimaua ce se prelungește ca cașcavalul prăjit, vorba lui Caragiale. Dar și să devoaleze defectele sau chiar absența totală a regiei, oricum  primară, infantilă a aceluiași Ovidiu Mihăiță. Să facă loc râsetelor groase ale publicului, provocate de replicile de sorginte kitsch, dar și de îngroșările cu nemiluita din jocul actoricesc. Joc purtând toate indiciile amatorescului. La care se dedau cu o poftă bolnăvicioasă actorii (actorii?) Marian Părvulescu și Christine Cizmaș.

Teatrul AUĂLEU din TIMIȘOARA

HUOOOO!!!!

Scenariul și regia: Ovidiu Mihăiță

Cu: Marian Pârvulescu și Christine Cizmaș

Data reprezentației: 23 august 2018

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.