Man.In.Fest – O revistă care te bagă la idei

Hai, că de data asta nu v-a păcălit „probabilu’” şi primăvara chiar a venit în ţărişoara voastră. Iar eu, care n-am hibernat nici o clipă, după cum trag nădejde că veţi fi băgat de seamă, sunt dornic de lucruri frumoase, care nu prea sunt la căutare la voi. De ce, nu m-am lămurit deloc, dar sper c-o să mă lumineze ceva sau cineva.

Şi uite că îndrăznesc să-mi dau cu stângu’n dreptu’ şi să mă las o săptămână de scărmănat texte şi opiniuni dintre cele mai aiuritoare pentru unu’ ca mine, care se tot dă chinez. Aşa că vreau să vă dau de veste apariţia unui nou număr al unei reviste care m-a înveselit. Este vorba despre primul număr pe 2010 al „Man.In.Fest”, trimestrial de cultura spectacolului, cum îşi spun ei, apărut la Cluj.  (http://maninfest.ro/)

Ce mă bucură cel mai tare şi mă scoate din picoteală e că într-adevăr revista urmăreşte cultura spectacolului: în sala de teatru, la cinematograf, între coperte de cărţi, pe stradă şi în minţile oamenilor. Dac-o citeşti având în minte ideea şi tonul editorialului semnat de Miruna Runcan,  e posibil „să te crizezi”. Când te gândeşti câte lucruri interesante şi demne de interes şi discuţie cresc pe solul putred al culturii de pe la noi şi cum ele ajung la umbra unor ego-uri care mai de care mai umflate, îţi vine să pleci în munţi. Dar aşa, cum mai poţi vedea „spectacolele” care ne pândesc la tot pasul? Iată ce propune ghiduş autoarea editorialului: „Ştiu, în mica noastră ogradă, orgoliile şi subiectivitatea creatoare sunt exacerbate, altminteri nu ar exista nici energie de expresie, nici foame de receptare. Şi totuşi, cum spunea bătrânul Marlowe «Să ne păstrăm măsura, Lorzi! Nu mai bine la Carei? Nu e mai simpatic să vezi cum creşte aluatul şcolilor de teatru? Ce-ar fi să mutăm FNT-ul mai la margine? Poate nu «se mai crizează» aşa toată suflarea…”

Hm… Ce să zic? Tot ce se poate. Oricum, să cugetăm.

Tare mi s-a veselit creierul citind dosarul „Omul – Locul – Identitatea” şi mi-a plăcut să găsesc articole despre cărticele interesante, deşi nu tocmai noi. Dar ce, să nu-mi spuneţi mie Yorick dacă, dragi cititori, reuşiţi să citiţi cărţile cele mai bune şi interesante în ritmul apariţiei lor! Că nu m-am născut ieri! Sau poate sunteţi cu toţii rentieri şi aveţi timp berechet, să vă desfătaţi cu nobila îndeletnicire după pofta inimii şi a creierului, cine ştie? Eu aş vrea să ştiu, ce-i drept, ca să vă pot lua peste picior, ha ha.

Aşadar, „Man.In.Fest”, dacă o găsiţi, o să vă pună pe alte gânduri despre inepuizabilul FNT, despre necunoscutul Festival de la Carei, despre ce se mai poartă pe marele ecran, o artă pe care voi modernii, o iubiţi peste poate. Articolele etalează un anume spirit analitic, care are meritul de a fi prietenos, ceea ce nu e puţin în ziua de azi şi în ţara în care trăim. Sunt vioaie şi te bagă la idei. Şi au şi eseuri adevărate. Şi au şi umor, ce eliberare!

Şi, bonus, un text dramatic de Mihai Ignat.

Aşa că o clipă las garda jos şi-mi arăt slăbiciunile. Adică micile bucurii. Să nu ziceţi că nu joc fair play!

Print

4 Comentarii

  1. scepticul de serviciu 01/04/2010
  2. constantin 01/04/2010
  3. Adevaratele Valori 23/04/2010
  4. Rares Tileaga 09/06/2010

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.