Opt zile de comedie în centrul Bucureştiului

La început de vară, străzile de odinioară ale unei capitale europene care să străduieşte să-şi recapete alura şi parfumul, se vor anima datorită unu festival bine venit de câţiva ani, ajuns acum la a noua ediţie. Găzduit de Teatrul de Comedie, Festivalul Comediei Româneşti – festCo aduce zile bune de spectacole şi dezbateri, propunând o reflecţie asupra genului comic aşa cum se practică el în teatrul românesc de azi şi o privire asupra unor spectacole produse de mai multe instituţii din ţară.

Acestea vor avea loc în spaţiile teatrului-gazdă, dar şi pe străduţele centrului vechi care a îmbrăcat haine noi, unde spectatorii sau trecătorii vor fi trataţi cu momente de spectacol stradal. Există, de asemenea, un număr de producţii scenice care participă la competiţie, dar nu vor avea reprezentaţii la Bucureşti. Este vorba despre două creaţii recente, care s-au bucurat de reacţii favorabile atât din partea publicului, cât şi din partea criticilor: „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija, de la Naţionalul ieşean (sâmbătă, 11 iunie, ora 19.00), şi „Opinia publică”, de Aurel Baranga, regizat de Theodor Cristian Popescu la Naţionalul sibian (vineri, 17 iunie, ora 19.00).

Vara aceasta, selecţionerii au acordat atenţie şi teatrului de revistă, celui nonverbal, musicalului, precum şi teatrului de magie. Teatrul pentru copii va fi, şi el, prezent. Astfel vor prinde viaţă, în diferite momente ale zilei, lumile inventate de Eugen Ionescu, Matei Vişniec, Teodor Mazilu, Tudor Arghezi şi, desigur, I.L. Caragiale, pus într-o altă lumină decât cea cunoscută de regizorul Alexandru Dabija. Singurul spectacol străin pe care-l puteţi vedea anul acesta la festCo va avea o reprezentaţie, vineri seară, în prima zi de festival, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Regizat de Jean-Luc Paliès şi produs de Compania Influenscènes din Franţa, spectacolul „Cuvântul progres spus de mama mea sună teribil de fals”, după un text de Matei Vişniec, a câştigat Premiul Presei la secţiunea Off a Festivalului de la Avignon. Cunoscutul dramaturg va asista la reprezentaţie, după ce va participa la lansarea volumului său „Omul din cerc”, care va avea loc chiar în deschiderea oficială a festCo.

Realizate de diverse teatre de stat din ţară, dar şi de organizaţii independente şi de facultăţi din învăţământul artistic din România, creaţiile scenice prezentate vor aduce în prim-plan stiluri variate, tematici multipe şi abordări regizorale multiple. Toate spectacolele sunt demne de interes. Printre acestea – unele mai vechi, altele mai noi – se numără „O scrisoare pierdută”, pe care regizorul Alexandru Dabija şi o distribuţie cât se poate de interesantă şi de provocatoare îl vor scoate la rampă în ultima zi de festival, după gala de premiere. Acestui spectacol aşteptat, care face parte dintr-un proiect ce a început cu „O noapte furtunoasă” la Naţionalul ieşean, i se adaugă multe altele: „Cântăreaţa cheală & Lecţia”, de Eugen Ionescu, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, „România 21”, de Peca Ştefan, regizat de Pia Furtado, „România – închis pentru inventar”, scenariul Dragoş Huluba, „Neguţătorul de ochelari”, după Tudor Arghezi, în regia lui Dan Tudor, „Cinci rendez-vous-uri mortale”, scenariul şi regia Liviu Lucaci, precum şi alte spectacole venite de la mai multe teatre din ţară. Interesante se anunţă şi producţiile care vor fi prezentate în afara concursului, multe dintre ele realizate cu studenţi aspiranţi la gloria scenei.

Dezbaterea ocupă, şi ea, un loc în programul ediţiei de anul acesta. „Comedie 50”, primul dialog cu publicul, este dedicat Teatrului de Comedie aflat la semicentenar. Criticul de teatru Marina Constantinescu, alături de actori şi regizori importanţi, va evoca momente semnificative din istoria instituţiei. Cea de-a doua dezbatere se va apleca asupra temei Cine mai scrie comedie românească?” şi va fi moderată de Cristina Modreanu. Sunt invitaţi critici, dramaturgi şi regizori preocupaţi de fenomenul teatral contemporan. În cadrul celui de-al doilea dialog – o întâlnire a publicului cu actori şi realizatori radio, se vor putea asculta momente din arhiva „Ora veselă” – lansată la 17 ianuarie 1929 – cea mai veche emisiune de divertisment a Radiodifuziunii Române.

Site-ul www.eteatru.ro, susţinut de Radiodifuziunea Română,  transmite nonstop, începând din 2009, teatru radiofonic. În parteneriat cu festCO, repertoriul lunii iunie va fi format exclusiv din comedii româneşti.

Potrivit organizatorilor, lectura textului câştigător al premiului I la Concursul de Comedie Românească se va transforma într-o înregistrare radio cu public, în regia lui Mihai Lungeanu.

Print

Un Comentariu

  1. Donkeypapuas 06/06/2011

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.