Particule existențiale recoagulate

3stars

Din punctul de vedere al organizatorilor, dar și din perspectiva rațiunilor și rosturilor existenței la Arad a unui Festival de Teatru Nou mi se pare mai mult decât justificată prezența pe afișul celei de-a șaptea ediții a acestei importante manifestări de cultură teatrală a spectacolului intitulat Pisica lui Schrödinger. Care este, fără doar și poate, un spectacol în specificul și în intențiile Festivalului, fiindcă experimentează, valorizează și cercetează noi forme și formule de expresie teatrală, nu doar le mimează, slujindu-se de tehnologie poate nu chiar de ultimă oră însă oricum recentă de lansare și de propagare, nu, nu voi spune a mesajului, ci a stimulilor ori a semnelor transmise spectatorilor. Și, mai presus de toate, poartă toată indiciile lucrului bine făcut. Ale refuzului treburilor făcute de mântuială. Fapt certificat de consistența și calitatea colaboratorilor, de felul mai mult decât îngrijit în care este realizată componenta vizuală. Una esențială. Merite importante în acest sens având Mădălina Dan (coregrafie), Ciprian Făcăeru (scenografie virtuală), Florin Dumitru (designer de interacțiune), Ina Isbășescu și Luiza Enescu (costume) și, desigur, Atelierul Persona care a asigurat producția costumelor.

Textul Alexei Băcanu și, în consecință, spectacolul conțin în titlu numele fizicianului de origine austriacă Erwin Schrödinger. Cunoscut drept unul dintre părinții fizicii cuantice. Numele lui apare și pe afișul altui spectacol, Mr. Schrödinger, care se joacă la Teatrul Municipal din Baia Mare. Până la urmă,  și astfel se formulează un avertisment asupra faptului că nu este vorba nici despre un text, nici despre un spectacol ale cărui intenții și sensuri să se lase decodate, cum se zice, din prima. Spectatorului i se cere un plus de concentrare, chiar un anume cuantum suplimentar de răbdare până să ajungă la perceperea și prelucrarea cvasi-integrală a ceea ce rostesc și fac pe scenă actorii Valentina Zaharia și Vlad Benescu. Dar și a mesajelor adiacente, complementare.

La urma urmei, este vorba despre o lungă și, pe alocuri, contorsionată confesiune a unei femei ajunse la 30 de ani, dintr-o anume perspectiva o vârstă critică (a se vedea în acest sens romanul lui Balzac Femeia de 30 de ani), personaj căzut pradă depresiei și anxietății. Pisica lui Schrödinger recapitulează parcursul vieții respectivei femei, eșecurilr acumulate încă din copilărie și până astăzi. Toate justificându-i starea de acum. Divorțul părinților, noi căsătorii, repetate schimbări de domiciliu, plecarea mamei la muncă în străinătate, eșecurile sentimentale.

Cei doi actori – Valentina Zaharia și Vlad Benescu – care își însoțesc partea rostită de recursul la expresivitatea gestuală, dansantă, conferă consistență unuia și aceluiași personaj din perspectiva anima-animus. Tot ceea ce rememorează ei la modul polifonic în așteptarea unui verdict vizând întregul ființei înseamnă rezultatul recoagulării în vederea analizei a succesiunii de particule înmagazinate în memoria Universului căruia nu îi scapă nimic.

Vorbeam mai sus despre decodare cvasi-integrală. Și aceasta fiindcă spectacolul realizat de Proiect 2 și care în oferta de programe a Unteatru are statut de musafir nu se dezvăluie de la început în totalitate. Reflecția post-reprezentație este una obligatorie.

Nu totul este perfect în spectacolul lui Alexandru Berceanu. I-aș reproșa lungimile, o seamă de repetiții, finalul multiplicat. Actorului Vlad Benescu i-aș atrage atenția asupra inteligibilității rostirii, care nu este întotdeauna chiar fără cusur. Loc de mai bine este. Prevalează însă lucrurile bune și provocările adresate publicului.

Proiect2 în colaborare cu Unteatru din București

PISICA LUI SCHRÖDINGER de Alexa Băcanu

Regia: Alexandru Berceanu

Documentarist: Alexandrina Chindriș

Coregrafia: Mădălina Dan

Consultanți: Alexandra Sofonea, Gina Enache-Tuppad, Mădălina Sava

Scenografia virtuală: Ciprian Făcăeru

Designer de interacțiune: Florin Dumitru

Costume: Ina Isbășescu și Luiza Enescu

Producție costume: Atelier Persona

Cu: Valentina Zaharia și Vlad Benescu

Data reprezentației: 11 mai 2019

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.