Piesa pierdută a lui Shakespeare iese la lumină

cartea shakespearePe 17 aprilie, cu câteva zile înainte de începutul manifestărilor dedicate celor patru sute cincizeci de ani de la nașterea lui William Shakespeare, Londra a dat o veste la care nu se mai aștepta nimeni: „The History of Cardenio” („Povestea lui Cardenio), piesa pierdută a dramaturgului, a fost găsită.

Experții de la celebra casă de licitație Christie’s susțin că volumul din secolul al XVI-lea, descoperit recent în colecția personală a unui lord britanic decedat cu puțină vreme în urmă, este o lucrare autentică și cuprinde piesa rătăcită, despre a cărei existență specialiștii aveau cunoștință, dar pe care nu au reușit să o repereze, unii crezând chiar că ea nu a fost tipărită niciodată.

Anul trecut, după moartea lui Sir Humphrey McElroy, un baron bogat din Brighton și un pasionat colecționar de antichități, cartea prețioasă a fost găsită întâmplător de cei care făceau inventarul bunurilor decedatului în vederea succesiunii. Inițial s-a crezut că este vorba despre un fals, dar testele efectuate după aceea au susținut contrariul. Atât cerneala, cât și hârtia au fost confimate ca fiind specifice veacului al XVI-lea și practicilor tipografice din epocă, precizează presa internațională, citând anunțul dat publicității de casa de licitație amintită.

The „History of Cardenio”, căreia experții îi spun pur și simplu „Cardenio”, a fost pusă în scenă și jucată de King’s Men, trupa de teatru la care Shakespeare era asociat, în anul 1613. Textul îi este atribuit atât acestuia, cât și lui John Fletcher (împreună cu care a scris și „Two Noble Kinsmen”/ „Doi veri de stirpe aleasă”) în registrul unui librar datând din anul 1653, însă până acum nu s-a găsit niciun exemplar al piesei.

Comedia pornește de la o sevență din romanul „Don Quijote de la Mancha” în care apare personajul Cardenio, un tânăr din Sierra Morena, care și-a pierdut mințile. Povestea se petrece în muții Spaniei și pare să fie o tragedie pastorală cu elemente folclorice: îndrăgostiți, nebuni, vise și coșmaruri.

Există documente care atestă faptul că în primăvara anului 1613 trupa King’s Men a fost remunerată pentru reprezentațiile susținute cu un spectacol intitulat „Cardenna” sau „Cardenno”. Pe-atunci în registre se trecea titlul prescurtat al spectacolului, autorii consemnării fiind preocupați mai mult de onorariul achitat și mai puțin de corectitudinea titlului. Aproape toți specialiștii susțin acum că respectiva intrare se referă la piesa „The History of Cardenio”.

Înainte de descoperirea care face acum înconjurul lumii s-a crezut că textul nu a văzut niciodată lumina tiparului și că manuscrisele s-ar fi pierdut după ce ar fi fost folosite în secolele XVII-XVIII de diverși autori, printre care Lewis Theobald și Thomas Middleton. Abia acum iese la lumină contrariul: piesa a fost tipărită și exemplarele ei au fost puse în vânzare de Humphrey Moseley, un cunoscut editor și librar londonez.

Proprietarul lucrării a cărei autenticitate a fost confirmată acum de casa Christie’s a anunțat că intenționează să scoată cartea la licitație, dacă nu primește oferte de achiziție substanțiale de la muzee, specificând însă că dorește ca ea să rămână pe teritoriul Marii Britanii.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.