Radu Beligan, alături de „crema tinerei generaţii”, la 95 de ani

radu-beliganRadu Beligan împlineşte mâine, pe 14 decembrie, 95 de ani. Cu acest prilej, la Teatrul Metropolis va avea loc premiera absolută a spectacolului, „Lecţia de violoncel”, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, Radu Beligan urmând să se afle pe scenă de ziua lui. Spectacolul se va juca de asemenea, luni, pe 16 decembrie, la orele 19:00. Radu Beligan, născut de Ziua Sfântului Filimon-protectorul artiştilor, a ales ca această montare să fie pusă în scenă la Teatrul Metropolis, al cărui direcor onorific este.

Despre spectacolul „Lecţia de violoncel” de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Ninei Brumuşilă, Radu Beligan declara: „Ajuns la vârsta la care fiecare zi e un dar ceresc, pot spune, cu toată sinceritatea, că este minunat să ai 95 de ani şi să fii pe scenă alături de crema tinerei generaţii. “Lecţia de violoncel” mi-a oferit prilejul unor întâlniri profesionale extraordinare: de la textul scris special pentru mine, cel mai bun text pe care l-am citit în ultimii 20 de ani, la plăcerea de a juca, încă o dată, alături de talentata mea fiică, Lamia, cu care mă mândresc şi pe care o preţuiesc pentru calitaţile ei umane şi profesionale, de la întâlnirea pe care mi-o doream demult cu strălucitul regizor Felix Alexa, la bucuria de a împărţi scena cu Marius Manole, de care nu se poate vorbi ca de o speranţă a tinerei generaţii, ci ca de unul dintre cei mai mari actori români ai secolului, fără a uita să le amintesc pe mai tinerele mele colege, Tania Popa şi Rodica Ionescu, care m-au impresionat prin seriozitatea şi profesionalismul lor. Pentru toate acestea şi pentru multe altele, pot numi “Lectia de violoncel”,<mon chanson de cygne>, un cântec pe care sper că o să-l cânt multă vreme.”

Regizorul Felix Alexa lucrează pentru a doua oară cu Radu Beligan, după „Misterul Sebastian“, de la Teatrul Odeon, un spectacol documentar.

„E o senzaţie foarte specială. Nu mă simt ca la o repetiţie obişnuită, asta deoarece a lucra cu domnul Beligan înseamnă o experienţă care nu ţine numai de teatru”, a declarat Felix Alexa. “Este şi o experienţă umană, minunată, aproape o incursiune subiectivă în istoria teatrului românesc. E emoţionant să-i dau indicaţii maestrului Beligan. Mă bucur foarte mult că mi-a propus să montez un spectacol care îl sărbătoreşte la 95 de ani. E un text scris special pentru el de Mona Radu, cu replici subtile şi inteligente ce i se potrivesc perfect. E un spectacol special, încărcat de emoţia unui mare actor care joacă, într-un nou rol, la 95 de ani. Să dea Dumnezeu să-l sărbătorim şi la 100 de ani cu acest spectacol!“

Foto Teatrul Metropolis

 

Print

3 Comentarii

  1. andras 15/12/2013
  2. Spectator 27/12/2013
  3. mihai 25/02/2014

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.