Să trăiască bine… cenzura!

În luna mai a anului 2006, la Teatrul de Comedie din Bucureşti, a intrat în repetiţie piesa „Vecinii noştri de pat” („Mai jos de Figueras”) a dramaturgului Valentin Nicolau, în regia lui Alexandru Tocilescu, avându-i în rolurile principale pe George Mihăiţă şi George Ivaşcu. În luna noiembrie a aceluiaşi an, repetiţiile au fost suspendate sine die, pe motiv de cenzură politică.

La momentul respectiv, au existat voci din rândul jurnaliştilor sau al criticilor de specialitate care (s)-au întrebat ce s-a întâmplat cu piesa, dar răspunsul nu a venit de nicăieri.

Motivele, mai mult decât evidente, se regăsesc în chiar textul lui Valentin Nicolau (http://www.valentinnicolau.ro/wp-content/uploads/pdf/vecinii-nostri-de-pat.pdf). Acum, după patru ani de aşteptare, povestea de la Teatrul de Comedie a revenit în atenţia mass-media: „Un caz stupefiant de cenzură totală în plină democraţie”, aşa cum se deschide un articol publicat în urmă cu câteva zile pe inpolitics.ro (http://www.inpolitics.ro/incredibil-dar-real-piesa-cenzurata-pentru-ca-personajul-principal-aduce-cu-basescu-art59077.aspx) şi preluat şi în Jurnalul Naţional (http://www.jurnalul.ro/stire-observator/piesa-de-teatru-cenzurata-pentru-ca-personajul-principal-seamana-cu-basescu-546372.html), care a rămas de patru ani fără rezolvare.

Datele problemei, pe scurt, ar arăta cam aşa. Valentin Nicolau, unul dintre cei mai importanţi şi mai jucaţi dramaturgi contemporani, a scris o piesă de teatru al cărei personaj principal poartă numele de Traian. Iar acţiunea se petrece undeva, în Spania, într-un loc unde căpşunile cresc cât pepenii. Aici, Traian, noul urmaş al marelui împărat roman, este şef peste o comunitate de români plecaţi din ţară ca să se îmbogăţească. Printre lădiţele de căpşuni, Traian leagă şi dezleagă destine şi-şi propune să construiască o nouă ţară, Românica Mare. Prin şantaj şi ameninţări, noul „împărat” ţine sub control întreaga comunitate în care adulterul şi violurile sunt la ordinea zilei şi nimic nu se întâmplă fără ştirea lui. În final? Mimi, prostituata care se visa educatoare, îşi împlineşte visul. Deschide o grădiniţă specială cu program de noapte, pentru copiii târfelor. Iar Traian împărăţeşte lumea cocoţat pe columna de lădiţe de lângă căpşunul imperial.

Cum şi câte asemănări există între personajul Traian şi preşedintele Traian Băsescu veţi descoperi citind textul. Spre exemplificare, vă ofer câteva replici: „Ce mai bărbaţi suntem şi ce istorie facem noi aici, printre căpşuni! Să culegeţi bine!”. Sau „Mă uit la feţele găinarilor ăstora de-şi zic mari conducători. Actori proşti! Imediat te prinzi că aruncă numai vrăjeli. Golăneală ieftină! Uită-te la faţa mea. Mint cum respir. Şi sunt şi popular. Beau prin toate crâşmele şi mitocanii mor de plăcere că stau cu ei la masă. Ocazie cu care îi mai şi întărât unul împotriva altuia. Le-o trag muierilor lor ca să vadă lumea că am cojones. Le ai sau nu le ai, poporul trebuie să creadă că eşti dotat şi-atunci cade pe spate de admiraţie. (…) Mă dau eu cu carte ca să-i jignesc pe ţopârlani? Nu fac greşeala asta! Mişc eu ceva concret, mă poate acuza careva de aşa neghiobie? Ce-s prost? Ca să aibă ei să-mi găsească cusururi? (…) Hai, că sunt pregătit! Doar dracu’ ce mă depăşeşte. Ai vreun dubiu că o să ajung el primario maximo de la Românica Mare?”

În declaraţia făcută pentru inpolitics.ro, Valentin Nicolau afirmă că din informaţiile pe care le-a putut obţine, ordinul a venit de undeva, de la primăria generală condusă, pe atunci, de Adriean Videanu, şi de care aparţine Teatrul de Comedie. ”Întâi am avut nişte discuţii cu regizorul Tocilescu, a încercat să mă determine să schimb numele personajului Traian şi să mai tai nişte pasaje care făceau prea limpede asemănarea cu preşedintele, apoi mi-a spus că lui Mihăiţă, care era şi directorul teatrului îi este frică. George Mihăiţă dădea vina pe Toca (Tocilescu n.r.). Mă trimiteau de la Anna la Caiafa. Într-un târziu s-a oprit totul, definitiv. Am încercat, o bună perioadă, să aflu ce soarta va avea, totuşi, piesa, dar toţi s-au codit să îmi dea un răspuns explicit. Oficial, piesa nu a fost respinsă, ba chiar mi s-au plătit, corect, drepturile de autor, nici nu s-a anunţat scoaterea ei din programele viitoare, pur şi simplu s-a aşternut tăcerea şi atât”.

Se întâmplă în România „democrată” sub conducerea lui Traian Băsescu…

Print

16 Comentarii

 1. Jeanina 14/06/2010
 2. dramaturgu 15/06/2010
 3. Vulturul 15/06/2010
 4. toma 15/06/2010
 5. Slovacia 15/06/2010
 6. spectator 15/06/2010
 7. sandra 15/06/2010
 8. regizoru 15/06/2010
 9. sandra 15/06/2010
 10. coco 15/06/2010
 11. spectator 15/06/2010
 12. miranda 15/06/2010
 13. rica venturiano 16/06/2010
 14. arina 16/06/2010
 15. dobre 18/06/2010
 16. Ioana-Elena Zaharia 23/06/2010

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.