Shakespeare la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

visul-unei-nopti-de-vara-3În acest an se împlinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, iar Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a pregătit un amplu program pentru a celebra opera și moștenirea marelui dramaturg. În următoarele zile, în cadrul FITS, pot fi văzute spectacole invitate special cu acest prilej și alte evenimente.

„Shakespeare Lives” (Teatrul Shakespeare’s Globe, în parteneriat cu British Council) propune o proiecție-maraton cu 37 de scurt-metraje realizate după piesele lui Shakespeare, incluzând scene filmate în locațiile pe care și le-a imaginat autorul când le-a scris. Cu o distribuție fenomenală, care îi include cei mai buni actori din întreaga lume, „Shakespeare Lives” este o sărbătorire extraordinară a vieții, a muncii și a moștenirii lăsate de marele dramaturg, la 400 de ani de la moartea acestuia. Sibiu este al treilea oraș din lume în care are loc această proiecție specială, după Londra și Madrid. De asemenea, pe data de 11 iunie, a avut loc conferința specială „Shakespeare, din nou și pentru totdeauna” – Octavian Saiu în dialog cu Nigel Townson (British Council), Radu Boroianu (ICR) și Constantin Chiriac.

„Povestiri după piesele lui Shakespeare” (România, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), coordonator Marian Râlea, este un alt program pregătit cu acest prilej. Tinerii masteranzi de la ULBS cuceresc oraşul cu scurte evenimente inspirate din piesele lui Shakespeare, dar şi din povestirile scrise de Charles şi Mary Lamb, demonstrând că teatrul nu are vârstă şi că temele elisabetane sunt aceleaşi în trecut ca şi în prezent.

„Sonete” este un proiect coordonat de Bogdan Sărătean, Noel Witts, Teresa Brayshaw, în cadrul căruia, la începutul evenimentelor desfășurate în biserici și catedrale, vor fi recitate sonete alese din opera lui Shakespeare, în română, de către un actor de la Teatrul Național „Radu Stanca”, și în engleză de către invitați străini. Mai mult, președintele FITS, Constantin Chiriac, a declarat că va recita un fragment din opera marelui dramaturg în aparițiile publice, ceea ce s-a și întâmplat, conferințele la care a participat până acum fiind deschise cu un sonet.

Volumul „Hamlet și nebunia lumii” de Octavian Saiu, ediția în limba engleză, va fi de asemenea, lansat în cadrul festivalului

Spectacolul „Noaptea bufonilor” pus în scenă la Teatrul National „Radu Stanca”, versiune scenică și regie, Alexa Visarion, va fi prezentat în cadrul acestei ediții a FITS. Pornind de la piesa „Cântecul lebedei” – pe care Cehov o considera „cea mai mică dramă din lume” – regizorul Alexa Visarion a creat o versiune scenică proprie după texte de Cehov și Shakespeare cu dorința și ambiția de a-i aduce împreună pe cei doi dramaturgi care au exprimat, fiecare în stilul său, existența tragi-comică a ființei umane.

Spectacolul este un omagiu adus Teatrului și Actorului. Ilie Gheorghe este Actorul, cel care se găsește întotdeauna la rampă. Marian Râlea este sufleorul, cel nevăzut de public, dar care devine acum partenerul de scenă al Actorului, într-un dialog ce reconstituie fragmente din marile texte dramatice. „Noaptea bufonilor” este un amestec de râs și plâns, de dramă și bufonerie, de melancolie și violență. Un spectacol alcătuit din cuvinte și din tăceri, în egală măsură. Iar la final, așa cum însuși regizorul Alexa Visarion afirma în timpul repetițiilor, „rămâne ecoul”.

Sectacolul „A douăsprezecea Noapte” de la Teatrul Metropolis din București, versiune scenică Victor Ioan Frunză, întregește programul Shakespeare și va fi prezentat la Teatrul Radu Stanca, pe data de 18 iunie, la ora 20.00. Dramă și comedie, travestiuri și farse, cinism și ironie mușcătoare, sunt tot atâtea ipostaze și pretexte de discutat despre iubire. În același timp, cu înțelepciunea secolelor traversate din vremea lui Shakespeare, ne întrebăm mai mult și, poate, știm să ne răspundem mai bine, care e rostul și condiția omului.

„Visul unei nopți de vară” (UK, The Actors’ Gang), în regia lui Tim Robbins completează programul Shakespeare de la FITS 2016. „Aceasta este una dintre piesele mele preferate scrise de Shakespeare; conține foarte multe straturi de adevăr, neadevăr, vis, realitate, magie și înșelătorie. O dispută conjugală tulbură universul, iar situația confuză rezultată este periculoasă și plină de comportamente scandaloase și extrem de amuzante”, a declarat Tim Robbins.

O lume suprarealistă cu zâne, vrăji, incantații, îndrăgostiți fermecați prin magie, regina zânelor care face dragoste cu un măgar. Lumea în dezordine, îndreptată de neastâmpărul nopții. Treisprezece actori ai companiei The Actor’s Gang, alături de regizorul Tim Robbins și co-regizorul artistic, Cynthia Ettinger, iluminează pădurea lui Shakespeare cu muzică originală, exprimare cinetică și o abordare pătimașă a realităţii și magiei conținute în limbajul piesei.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.