Ţară de vânzare. Teatru de calitate

3stars

01 de vanzareRomânia, 2014. Care sunt problemele reale societăţii? În afară de scandaluri mondene, divorţurile anului, căsătoria secolului şi derbyul etapei? Prin hăţişul de false dileme ale hypsterului de centrul vechi şi valorile de carton cu semn schimbat există bine camuflate, minimalizatele şi abia amintitele stări de fapt cu adevărat îngrijorătoare. Dincolo de depresiile de sezon şi egoismul nostru, dacă ridicăm măcar puţin privirea din facturile care se adună în teanc şi ne interesăm, măcar din curiozitate, nu doar de portofelul propriu mereu gol descoperim că există o lume tristă şi resemnată numită „ţară”.

Poate că nu ne interesează în mod direct nici problema vânzării masive, haotice şi nu suficient de transparentă şi corectă a terenurilor agricole, nici agricultura la scară mare, nici exploatarea gazelor de şist, nici eradicarea foametei pe glob, nici încălzirea globală, nici drama ţăranului român, nici, nici, nici. Ne grăbim să trăim şi suntem ocupaţi de viaţa noastră. Cu atât mai mult atunci când mergem la teatru. Şi cu toate astea, un spectacol precum „De vânzare” semnat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Odeon nu te poate lăsa indiferent. Fie din punct de vedere artistic, fie civic, fie emoţional. Lucrând pe toate aceste paliere, experienţa vizionării celor 90 de minute are acea forţă specifică artei de calitate – te obligă să nu mai fii indiferent măcar preţ de o seară.

Publicul stă aşezat prea puţin confortabil pe baloţi de paie – cinism sau metaforă? Inventiv spun eu, în concordanţă cu mesajul şi spiritul textului. Chiar dacă ai toate motivele să te amuzi, chiar dacă te obiectivezi şi rămâi un observator rece, chiar dacă nu acesta e scopul principal, te simţi măcar puţin vinovat la final. Vinovat pentru că tu te bucuri de un act artistic, în timp ce afară alţi oameni protestează, luptă şi chiar mor pentru drepturile lor. Am auzit mulţi artişti solidari cu cauzele ecologice puternic dezbătute recent. Minunat spirit civic. Este prima dată când văd un produs artistic coerent care să surprindă cu subtilitate şi emoţie patosul şi determinarea străzii. Impactul este cu siguranţă minim, însă gestul în sine înseamnă mai mult decât încă o pereche de sticle de plastic care se lovesc ritmic în piaţă.

02 de vanzarePornind de la o temă generală furnizată în cadrul proiectului Hunger for Trade din care spectacolul face parte, aceea a hranei, Gianina Cărbunariu a ales să se documenteze de această dată pe tema acaparării de terenuri. Ştim că se întâmplă, din auzite, de la televizor sau din ziare, dar ne-am obişnuit într-atât cu subiectul; cuvinte precum „corupţie”, „şpagă”, „hoţ”, „furt”, „mită”, „abuz”, „înşelăciune” ne sună în urechi la un refren penibil arhi-cunoscut care nu ne mai impresionează defel. Putem spune că ştim deja textul spectacolului înainte de a intra în sală. De la discursul dezvoltatorilor străini locvaci şi siguri pe sine şi până la ofurile ţăranului care trăieşte de la o zi la alta. Cu toate acestea, forma artistică pe care o îmbracă scenariul datorită regiei, scenografiei şi interpretării celor şapte actori transformă acest banal subiect de talk-show într-un spectacol rotund şi puternic.

Structura dramaturgică e construită inteligent, cu multe contrapuncte care dau culoare discursului. Lipsa acţiunii propriu-zise e suplinită de energia actorilor, iar tensiunea care se acumulează are suficiente supape introduse cu umor, care fac ca seara petrecută pe baloţii de paie, între ecranele de proiecţie, să te bine-dispună în egală măsură în care te şi contrariază.

03 de vanzareReuşita spectacolului, dincolo de problematica socială şi mesaj, constă într-o mare măsură în interpretare. Alina Berzunţeanu, Antoaneta Zaharia, Marius Damian, Gabriel Pintilei, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Mihai Smarandache joacă printre spectatorii repoziţionaţi în spaţiul de joc pe tot parcursul spectacolului. De multe ori te privesc în ochi. De la o distanţă de câţiva centimetri poţi citi în privirea lor adevărul personajelor. Iar ochii actorului spun mai multe decât orice gest, vibraţie, sonoritate, postură sau invenţie. Lejeritatea şi nonşalanţa din prima scenă, apoi ludicul portretelor de epogoni decăzuţi ai ţăranului mioritic, ridicaţi pe piedestaluri ca statui vivante, întruchipând tipologii – caricaturi triste şi pline de umor, expresionismul şi post-modernismul citate cu umor ca manieră de joc în scena a treia, urmate de realismul aproape stanislavskian şi, în final, emoţia vocilor care răsună alb şi dureros, dialogând la distanţă, în penumbră. O paletă interpretativă completă, care pune foarte precis în valoare posibilităţie de joc ale unei trupe ce funcţionează organic.

Este revigorant să vezi teatru angajat social. Este cu atât mai reconfortant să vezi o problemă socială transformată în teatru de calitate. Gianina Cărbunariu face acest lucru în mod constant. Programatic. Împreună cu scenograful Andu Dumitrescu, coregraful Florin Fieroiu şi Bobo Burlăcianu care semnează muzica, a realizat un spectacol-manifest, curajos, care vorbeşte pe bune. Cu excepţia penultimei scene prelungite inutil, cele cinci tablouri au echilibru, vitalitate şi, ca într-un puzzle, completează o imagine cât se poate de crudă şi reală a unei probleme cu un potenţial mai mare decât banala istorie cu „un băiat iubea o fată”.

Teatrul Odeon

DE VÂNZARE / FOR SALE, un spectacol de Gianina Cărbunariu

Scenografia, video, light-design: Andu Dumitrescu

Mişcarea scenică: Florin Fieroiu

Muzica: Bobo Burlăcianu

Distribuția: Alina Berzunţeanu, Antoaneta Zaharia, Marius Damian, Gabriel Pintilei, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Mihai Smarandache

Foto Octavian Tibăr

Print

Un Comentariu

  1. carmen 22/06/2015

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.