„Tartuffe”, spectacolul serii la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea

tartuffeAu trecut două zile din Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, care s-a deschis pe data de 21 septembrie, iar în concurs au intrat până acum cinci spectacole. Azi concursul continuă cu două montări, „Cinci ore cu Mario”, la ora 17.00, un one-woman show în regia Marianei Cămărăşan, cu Florina Gleznea, iar de la ora 21.00, „Profu de religie”, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, de la Teatrul din Craiova.

Evenimentul serii este spectacolul invitat „Tartuffe sau Impostorul” în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, de la Teatrul Metropolis din Bucureşti, care se va juca la Sala Mare a Teatrului „Regina Maria”, începând cu ora 19.00.

Despre această montare, Victor Ioan Frunză declara: „Tartuffe vorbește despre impostură într-o epocă a imposturii, e extrem de legat de realitatea imediată. E un text și un spectacol care vorbește despre bine și rău, dar, mai ales, despre greutatea cu care poți să faci diferența între bine și rău într-o astfel de lume a imposturii. Pe de altă parte, e un spectacol legat și de familie – familia distrusă. În plus, textul acesta este un text care a fost interzis și pe care noi îl jucăm într-o formă necenzurată. În această nouă variantă scenică jucăm Tartuffe fără adăugirea pe care cenzura l-a silit pe Molière să o scrie ca să-l poată juca. La vremea respectivă, spectacolul a fost reluat la un an după ce fusese interzis și atunci i s-a cerut lui Molière să adauge un act și jumătate, un fel de happy-end, când un trimis al regelui venea și rezolva totul… Or, partea asta noi am eliminat-o și spectacolul se oprește exact în momentul în care Molière l-a oprit, atunci când Tartuffe iese învingător…” Din distribuție fac parte George Costin, în rolul lui Tartuffe, Sorin Miron, în Orgon, Nicoleta Hâncu, în Elmire, Adrian Nicolae, în Damis.

În programul zilei la Oradea se mai regăsesc „Sub semnul îngerului”, la ora 18.00, un spectacol stradal de statui vivante, în regia lui Mihai Mălaimare, care se va desfăşura pe Corso, apoi „Elevator”, de la ora 20.00, la sala Studio, în cadrul secţiunii Fringe, în regia lui Dorin Boca, iar de la ora 21.00, la Moara Răsărit, un spaţiu cu totul special, va avea loc „Dragoste, în patru tablouri”, un spectacol în regia lui Daniel Vulcu. Seara se va încheia cu spectacolul „Bartender Blues”, după Mihai Ignat, în regia lui Eugen Gyemant, la Hanul cu noroc, tot în cadrul secţiunii Fringe.

 

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.