Teatrul Metropolis lansează „O 9 atitudine pentru cultură“

metropolisDuminică, 24 ianuarie, a avut loc la Teatrul Metropolis din București lansarea campaniei „O 9 atitudine pentru cultură“, organizată de Asociația Info-Cons și Teatrul Metropolis, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, Consiliul General al Municipului București și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Propunându-și să educe publicul român și mai ales tinerii prin promovarea unor valori consacrate din sfera artelor, inițiativa se va concretiza în unitățile de învățământ din capitală, precum și în alte instituții publice, precum Gara de Nord și spitale. Imaginile a o sută de personalități ale culturii naționale vor ajunge în astfel de spații, în formă de tablouri, fiecare având un Q-code. Dacă e accesat, acesta pune la dispoziția utilizatorului informații complete despre respectiva personalitate sau despre un monument de patrimoniu.

Prezent la eveniment, George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, a anunțat că această campanie se va desfășura până în anul 2018, când se vor împlini 100 de ani de la înființarea statului România. „Leonardo da Vinci spunea că arta nu moare niciodată. Din păcate, uneori poate fi abandonată. Ne aflăm, iată, într-o poziție în care artiștii noștri, valorile pe care le recunoaștem, le iubim, le respecăm și uneori regretăm că dispar atât de repede dintre noi astăzi vor fi cunoscute prin diversele locuri publice în care publicul ajunge și, sperăm noi, recunoscute. Primul pas în această inițiativă pe care noi o avem este că, pentru a recunoaște marile valori, întâi trebuie să le cunoaștem.“

Sorin Mierlea, președintele Asociației Info-Cons, a declarat că această campanie urmărește promovarea a 33 de actori, 33 de pictori celebri români și 33 de monumente arhitectonice. Precizând că acesta este doar primul pas spre populizarea valorilor autohone într-o societate care are nevoie de educație în spiritul valorilor, organizatorul a insistat asupra nevoii de a iniția tinerii, într-o cultură pe care trebuie să o descopere.

Teatrul Metropolis, care în 2017 va împlini 10 ani de existență, și-a exprimat încă o dată, prin participarea la această campanie, preocuparea pentru tinerii artiști. De altfel, prezent la eveniment, actorul Anghel Damian, consilier al ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, a declarat: „Îi mulțumesc domnului profesor George Ivașcu pentru că se gândește întotdeauna la tineri. Nu vorbesc în calitatea, extrem de temporară, de consilier al domnului ministru, ci în calitate de actor, căci asta voi fi o viață. Domnul Ivașcu a fost primul care mi-a dat o șansă să joc pe o scenă profesionistă și mie, și multor colegi. Prin această campanie se gândește din nou la tinerii artiști. Este extrem de important să promovăm cultura autentică, să rebranduim valori adevărate“.

Cu aceeași ocazie în spațiul expozițional de la Teatrul Metropolis au fost prezentate și lucrări din expoziția de pictură „Toamnă în Transilvania“ de Bianca Andreea Mierlea, în vârstă de 16 ani.

Despre tânăra pictoriță a vorbit Mihai Pleșu, organizator de evenimente culturale, subliniind că viitorul stă în mâna unor tineri care trebuie să descopere valorile despre care nu se vorbește la televizor, valorile unei Românii care are nevoie să fie redescoperită prin acțiuni publice. „Nu a trebuit să mă convingă nimeni să vorbesc despre lucrările Biancăi. Am de-a face în mod curent cu artiști de toate vârstele și am și crescut între ei. Bianca mi-a arătat o forță de care cred că e nevoie în lumea noastră, o forță uriașă, care se vede din felul în care pune pensula pe pânză. Trebuie să facem rost de cât mai mulți oameni de factura asta. Bianca e un om cu mult curaj. Întâmplarea face că acest curaj n-are nicio legătură cu inconștiența, ci cu arta de bună calitate“, a comentat Mihai Pleșu.

Foto de la eveniment: ID Multimedia / Mihai Georgiadi

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.