Un exercițiu, o demonstrație…

3stars

Crud fiind un spectacol cu și, în bună măsură, chiar și despre tineri voi adopta tonul optimist și voi începe enunțarea celor câteva gânduri prilejuite de montare, punând în evidență  acele argumentele ce ar putea fi aduse în favoarea ei.

În primul rând, cred că este o idee bună faptul de a realiza un spectacol în distribuția căruia să poată fi regăsită o anumită parte dintre acei actori care în anii 2016 și 2017 și-au luat inima în dinți, au realizat că profesia lor nu poate fi concepută în afara ideii de competiție, și-au înfrânt emoțiile și au decis să participe la Gala Hop. În vremea în care directorul acesteia a fost actorul Bács Miklós. Desigur, din motive cât se poate de obiective, Crud nu avea cum să îi aducă pe afișul său pe toți cei care în sus-numiții ani au lăsat în competiție o bună impresie. Unii și-au găsit un rost profesional sau de viață în afara Bucureștiului, așa că nu au putut răspunde chemării lansate de Ștefan Lupu și Daniel Chirilă, alții erau, în vremea realizării spectacolului, angrenați în repetiții în instituțiile în care își desfășoară activitatea, o a treia categorie s-au văzut în situația de a se despărți cu un gust amar de profesie, așa că au decis să îi spună un definitiv și întristat adio. Se întâmplă.

În al doilea rând, pentru cineva ca mine, care a luat parte la cele două ediții dintre ai căror participanți au fost recrutați componenții distribuției spectacolului care face obiectul acestei cronici, este mai mult decât interesant să încerce deslușirea felului în care au evoluat profesional acei tineri pe care, la un moment dat, a pariat. Crud înseamnă în acest sens o șansă, fiindcă este ceea ce se cheamă un spectacol de grup care însă are calitatea de a le oferi mai tuturor celor care îi dau viață și câte un număr solistic. În plus, Crud oferă șansa exprimării atât în registrul teatrului dramatic, fie el modern sau clasic, cât și în acela al teatrului fundamentat pe improvizație ori pe mișcare. Crud înseamnă, deopotrivă, o mostră de teatru social și politic, dezvăluind ceea ce știe și cum se raportează tânăra generație, cea născută după decembrie 1989, la realitatea ante-decembristă.

Spectacolul durează aproximativ 90 de minute. În gramatica scenariului său, scenariu scris de Daniel Chirilă, pot fi reperate mai multe module. Un preambul, un fel de nouă Adunare a femeilor, în care ni se înfățișează un conflict între generații, conflict încheiat prin nașterea unei generații încă și mai tinere. Aceea a participanților la Gala Hop. Avem apoi un miez alcătuit la rându-i din două părți. În cursul primeia asistăm la repetiția uneia dintre cele mai relevante scene din Furtuna lui Shakespeare, ]n partea a doua ne lămurim că repetiția cu pricina a fost ceea ce pe vremuri era cunoscut sub numele de „vizionare ideologică”. De unde înfruntarea dintre cerberii cenzurii și creatorii tineri ai spectacolului. Printre care s-au strecurat și tovarăși vigilenți, și delatori, și profitori de pe urma unor oportunități defel cinstite. Cea din urmă parte a spectacolului prelungește pătrunderea în lumea amintirilor ori coșmarurilor din Epoca de Aur. Fiecare parte a însemnat un efort actoricesc mai mult decât apreciabil, bine coordonat pe secvențe de Ștefan Lupu și Daniel Chirilă. Actorii merită toate laudele noastre. Numele lor? Adriana Aldea, Adrian Dima, Alex Cătănoiu, Cosmina Olariu, Oana Predescu, Alex Popa, Paul Radu, Eliza Teofănescu, Ștefan Craiu, Tiberiu Enache, Tudor Morar, Nicole Burlacu, Irina Sibef.

Lucrurile ar fi stat, după părerea mea, însă mult mai bine dacă scenariul spectacolului ar fi fost zămislit de condeiul unui scenarist profesionist. Adică, dacă Daniel Chirilă chiar ar ști cu adevărat să scrie pentru scenă, dacă ar fi familiarizat cu esența principiului de coerență care condiționează însăși existența ideii de text, dacă în scrierea celor două secvențe inspirate din absurditățile atroce ale perioadei comuniste același Daniel Chirilă ar fi făcut efortul de a se documenta cu un plus de atenție.

În forma în care s-a prezentat spectacolul Crud la cea de-a XXI a ediție a Galei Hop, el nu a depășit, în primul rând din cauza scenariului, condiția de exercițiu scenic. De demonstrație. Și ea încă destul de crudă.

Platforma culturală FRILENSĂR în cadrul proiectului teatral independent AFTER HOP-CRUD

Scenariul: Daniel Chirilă

Regia: Ștefan Lupu și Daniel Chirilă

Coregrafia: Ștefan Lupu

Scenografia: Andreea Tecla, Maria Mădălina Niculae

Cu: Adriana Aldea, Adrian Dima, Alex Cătănoiu, Cosmina Olariu, Georgiana Vișan, Alex Popa, Paul Radu, Eliza Teofănescu, Ștefan Craiu, Tiberiu Enache, Tudor Morar, Nicole Burlacu, Irina Sibef

Data reprezentației: 3 septembrie 2018

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.