Victor Ioan Frunză pune în scenă „Portugalia” la Miercurea Ciuc

Spectacolul „Portugalia” în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză și scenografia semnată de Adriana Grand va avea loc pe 31 martie, la Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc.

Anul trecut, cu ocazia împlinirii a 25 ani pe scenele maghiare, Victor Ioan Frunză a fost premiat de  Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania (EMKE) cu premiul „Contele Bánffy Miklós” pentru meritele deosebite în crearea de legături între cultura teatrală maghiară şi cea română. Acum montează la Miercurea Ciuc „Portugalia” de Egressy Zoltán. Piesa a avut premiera absolută în 1998 la Teatrul Katona József din Budapesta, spectacolul fiind în repertoriu și astăzi. În 1999, piesa a fost ecranizată, iar în cele aproape două decenii de la premieră, șaptesprezece trupe au jucat-o în limba maghiară. Victor Ioan Frunză a pus-o pe scenă de două ori în limba română, la Teatrul Municipal din Baia Mare și la Teatrul Nottara din București. Creațiile lui Egressy sunt prezente și în străinătate, până acum numără mai mult de o sută de premiere teatrale.

Portugalia din titlul piesei reprezintă în același timp un loc, dar și o secvență de viață, o dorință de împlinire. Explorăm cotidianul unui sat maghiar imaginar, Irgács. Cârciuma e condusă de cârciumarul Lajos (András Ernő Lőrincz) și de fiica lui, Fundă (Andrea Bokor). Printre clienții fideli: un fost polițist (László Puskás) care ar lua fata de soție, Satana (Csaba Vass) despre care e greu de zis dacă bea pentru că l-a părăsit nevasta sau dacă a fost părăsit tocmai pentru că bea, un jongler de cuvinte care supraviețuiește prin muncă în folosul comunității (Attila Kozma) și soția lui alcoolică (Enikő Szabó), dar mai intră din când în când și preotul itinerant (Szilárd Kányádi). Între aceștia apare un scriitor din Budapesta (Albert Veress) aflat în drum spre Portugalia, dar care face un popas de câteva zile tocmai aici.

Victor Ioan Frunză a montat peste 50 de spectacole pe scenele maghiare, la Teatrul Naţional (Nemzeti Színház), Teatrul de Cameră (Kamaraszínház), Teatrul Nou (Új Színház) şi Gara Nyugati din Budapesta, Teatrul „Szigligeti Ede” (Szigligeti Színház) din Szolnok, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Teatrul de Stat Maghiar din Cluj, Trupa „Tompa Miklos” a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Academia de Teatru „Szentgyörgyi István”, Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu-Gheorghe,  Teatrul „Figura Stúdió” din Gheorgheni și la Municipalul din Miercurea Ciuc. Aceste creaţii au întrunit mai mult de 30 de premii în România şi Ungaria, cele mai importante fiind: Premiul Teatrului Experimental de la Gödöllő, Cel mai bun spectacol din spaţiul maghiar. Premiera din 31 martie de la Teatrul Municipal Miercurea Ciuc cu Portugalia de Zoltán Egressy, este a șasea montare în Miercurea Ciuc a directorului de scenă Victor Ioan Frunză, după Pasărea albastră (2008), Liliom (2009), Finito (2011), Familia Tót (2012), Azilul de noapte (2015). Frunză este autorul a peste 200 de puneri în scenă, montează curent în maghiară, germană, idiș, franceză și română iar creațiile sale au fost apreciate cu 51 premii naționale și internaționale. Este Cavaler al Ordinului Steaua României și al Ordinului Maltez.

Scenografia spectacolului este semnată de Adriana Grand, ale cărei creaţii au putut fi văzute în Praga, Budapesta, Bratislava, București, Timișoara etc. Este laureată cu peste 25 de premii naționale și internaționale. A conceput scenografii pentru spectacole de Cătălina Buzoianu, Andrei Șerban, Tompa Gábor, Alexandru Dabija, Sanda Manu, Parászka Miklós, Victor Ioan Frunză ș.a.

PORTUGALIA de Zoltán Egressy

tragicomedie în două părți

Fundă: Bokor Andrea

Poreclă: Veress Albert

Cârciumarul: Lőrincz András Ernő

Sfeclă: Puskás László

Preot: Kányádi Szilárd

Clamă: Kozma Attila

Femeia: Szabó Enikő

Satana: Vass Csaba

Soția: Bartalis Gabriella

Dramaturg: Budaházi Attila

Scenografia: Adriana Grand

Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.