Victor Ioan Frunză și „Liliom” la Brăila

liliom, foto Adriana Grand
Foto Adriana Grand

La Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Victor Ioan Frunză a pus în scenă spectacolul „Liliom” de Ferenc Molnár, care va avea premiera, în această seară, pe 16 aprilie, la ora 18.00.

„Povestea vieţii şi a morţii lui Liliom e o legendă mistică a suburbiei. Este istoria unui atipic pentru care limbajul curent reprezintă un „cimitir al cuvintelor”. Cuvintele reprimate sunt un short-cut la tragedie. În ultimă instanţă, Liliom se regăseşte în tinerii violenţi, dar paradoxal de fragili ai tendinţei Emo din zilele noastre. Liliom e criminalul pe care îl iubeşti, este băiatul care nu poate plânge, deşi trăieşte cu lacrima în gât, este cel care nu poate spune: „Îmi pare rău!”… Așa descrie în câteva cuvinte directorul de scenă Victor Ioan Frunză povestea lui Ferenc Molnár, pe care, în urmă cu câ’iva ani, a montat-o și la Teatrul din Miercurea Ciuc.

Acţiunea se petrece în prima parte a secolului XX, într-un cartier periferic al oraşului Budapesta şi pe Lumea Cealaltă…

Teatrul Maria Filotti prezintă spectacolul cu piesa „Liliom” de Ferenc Molnár la 105 de ani de la premiera mondială din Budapesta. „Liliom” a parcurs o impresionantă carieră internaţională, mai spune Victor Ioan Frunză: „Fritz Lang, Max Reinhardt, Michael Thalheimer, Schilling Árpád s-au apropiat de această capodoperă iar cinematograful american i-a dedicat opt ecranizări. În Teatrul European al ultimilor cinci ani, textul lui Molnár a fost interpretat scenic în teatre din Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie.”

La Brăila, rolul principal este interpretat de Alin Florea, iar Nicoleta Hâncu și Andrei Huțuleac, cu care Victor Ioan Frunză a colaborat la mai multe proiecte, sunt invitați alături de actorii brăileni: Emilia Mocanu, Valentin Terente, Silvia Tariq, Narcisa Novac, Flori Popa, Corina Borş, Zane Jarcu, Adrian Ştefan, Iulia Vasilescu, Alexandru Marin. Muzica este semnată de Tibor Cari, iar scenografia de Adriana Grand.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.