„Visătorul” ajunge în premieră la TES

Joi, 29 iunie, și vineri, 30 iunie, la ora 19.00 vor avea loc la Teatrul Evreiesc de Stat primele două reprezentații oficiale ale spectacolului „Visătorul”, regizat de Rafael Goldwaser.

Libretul și muzica sunt semnate de Jean-Henri Blumen, iar traducerea este realizată de Mya Liontescu, Raluca Andrei și Irina Matei.

Din distribuţie fac parte: Rafael Goldwaser, Mihai Ciucă, Luana Stoica, Geni Brenda, Andrei Bibire, Ştefan Eparu.

Libretul comediei muzicale „Visătorul” este inspirat de o aventură a lui Menahem Mendl, personaj pitoresc din literatura idiş, apărut la sfârşitul secolului XIX în literatura lui Şalom Alehem. Visătorul Menahem Mendl şi-a părăsit satul pentru a-şi încerca norocul la oraş. Are de gând să creeze o agenţie matrimonială care să prospere până în America. Dar iată-l confruntat cu alţi visători…

Despre piesa sa, autorul Jean-Henri Blumen a explicat: ,,Sunt oare şi eu un visător în acest an 2017? E cu totul posibil. Teatrul şi muzica îmi dau posibilitatea să visez şi eu nu mă abţin. Mi-am însuşit o mică parte a moştenirii culturale idiş, una din numeroasele scrisori ale lui Menahem Mendl, pentru a face o piesă originală, în care am amestecat situaţii, acţiuni şi personaje inspirate de mine. Prezint marile visuri de la începutul secolului XX, visul american, visul socialismului, visul sionismului. Ascultând acum aceste cântări pline de speranţă, ştim azi ce au devenit  aceste utopii. Piesa mea cuprinde un joc de iluzii si decepţii. Menahem Mendl, micul visător ieşit din popor, ne antrenează în acest joc; şi prin aventura lui, dorinţele nostre secrete de succes şi fericire se proiectează pe scenă. Dar viaţa nu se desfăşoară întotdeauna cum dorim şi apar deziluziile. În ciuda obstacolelor, a soartei potrivnice, a eşecurilor, Visătorul păstrează întotdeauna încrederea într-un viitor mai bun. El ne dă o lecţie de viaţă. Iată de ce muzica mea cântă atât decepţiile, cât şi speranţa şi bucuria, căci aceste sentimente aparţin condiţiei umane.”

Jean-Henri Blumen, născut la Paris, a fost inspirat de muzica Klezmer. Colaborator al Operei din Paris, a întemeiat în anul 1968 Ansamblul muzical Kol Aviv, care avea în repertoriu cântece şi dansuri din Israel, şi  l-a condus timp de 15 ani. A obţinut Marele Premiu al Discului, a participat la Festivalul de la Avignon şi a compus muzica filmului Aventurile lui Rabbi Jacob.

Muzician, director de companii, autor dramatic, Jean-Henri Blumen este un creator de spectacole ce îmbină teatrul, dansul şi muzica. Cea mai recentă creaţie teatralǎ, Mazel Tov, tout va mal!, avut premiera anul trecut la Paris şi s-a bucurat de apreciere din partea criticii.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.