2016, anul Shakespeare în Marea Britanie

WILLIAM-SHAKESPEARePatru secole de ipoteze, interpretări, speculații, patru secole de fascinație – așa s-ar putea sintetiza, pentru cititorul grăbit de azi, posteritatea lui William Shakespeare. Bardul, cum îi spun englezii, a scris despre toate, pentru toți. Continentele încă se învârtesc în jurul lui, creatorii de teatru sunt bântuiți de textele lui și de propriile spectacole shakespeariene, cele pe care le-au făcut și mai ales cele pe care încă nu le-au făcut, muzicienii se lasă încontinuu provocați, artiștii plastici caută chipuri, contururi, forme de… 400 de ani.

Totul s-a descoperit și totuși totul rămâne de descoperit despre universurile shakespeariene. Exegetica a depășit de mult dimensiunile unei biblioteci pe care s-o poată cuprinde mintea omenească, arta îl reinventează nonstop, teoriile conspirației curg gârlă. Punând la încercare limitele imaginației și limitele cunoașterii, Shakespeare, centrul canonului literar occidental, cum îl numea criticul literar american Harold Bloom în cunoscuta sa carte despre canonul european, ne-a descoperit pe noi toți înainte să-l descoperim noi pe el, cum spunea, cu alte cuvinte, criticul amintit. Și în acest spirit Marea Britanie promite Anul Shakespeare pentru 2016, la 400 de ani de la moartea dramaturgului.

Deși umbrit de perioada neagră prin care trece Europa, entuziasmul se simte deja din comunicatele de presă și știrile care anunță un an în care organizatorii de evenimente culturale își vor pune la încercare experiența și imaginația pentru ca Shakespeare să se arate altfel. Un an întreg de concerte de toate felurile, de proiecte teatrale extrem de diferite între ele, de expoziții, lansări și filme îi așteaptă în Marea Britanie pe toți iubitorii de artă (încă) seduși de lumea Bardului.

La Stratford-upon-Avon, New Place, locul în care se știe că scriitorul și-a petrecut cei mai mulți ani din viața de adult, va face obiectul unei reconstituiri îndelung plănuite, iar clasa în care a învățat, la King Edward VI School, va putea fi vizitată pentru prima dată în istorie.

Royal Shakespeare Company are vise mari, care se vor dezvolta pe mai multe planuri. Pe de o parte, sunt așteptate montări noi după „Hamlet” sau „Visul unei nopți de vară”. La Swan’s Theatre vizitatorii care se vor grăbi (pentru că accesul se face numai cu rezervare, iar rezervările încep în ianuarie) vor putea vedea expoziția „The Play’s the Thing”, care se va deschide în iunie și va da seamă despre magia Shakespeare în teatru, invitând, printre altele, la o revizitare a celor mai puternice spectacole shakespeariene montate în orașul Bardului în ultimul secol. Cu câteva luni mai devreme, în aprilie, va începe Page to Stage, proiect neconvențional care va scoate la lumină nu mai puțin de 30 000 de costume din spectacole celebre sau mai puțin celebre. Tururi ghidate, spectacole de acrobație inspirate de povești shakespeariene, focuri de artificii vor întregi imaginea. Pe 23 aprilie, evenimenul va fi transmis în direct pe BBC2. Actori care vor ghida vizitatorii pe urmele lui Shakespeare, momente de improvizație și drumuri mai lungi – de exemplu, de la Globe Theatre, de pe malul Tamisei, până la râul Avon, în compania actorului James Howard de la National Theatre, care a jucat în peste 15 montări shakespeariene – își așteaptă, și ele, participanții.

Teatrul Globe va face un fel de cinema uriaș în aer liber, pe malul stâng al Tamisei, cu 37 de ecrane pe care vor rula, în 23-24 aprilie, filme speciale pentru fiecare piesă a lui Shakespeare. Și la National Theatre sau Tate Modern se pregătesc evenimente, iar Filarmonica din Londra promite că va pune în lumină compoziții care au stat sub aceeași fascinație în șapte concerte speciale, despre care urmează să ofere informații în scurt timp.

Shakespeare 400, un consorțiu alcătuit din organizații culturale și educaționale de top, coodonate de King’s College din Londra, pregătește de zor spectacole în aer liber în săli acoperite, activități culturale unicat, expoziții și evenimente neconvenționale pentru un an în care viața artistică din Marea Britanie se va învârti, încă o dată, în jurul planetei Shakespeare, o planetă în care încă rămân spații de explorat.

Până la începutul anului, informațiile vin în doze mici de la ziarele britanice, precum și prin alte canale media. BBC anunță programe speciale, fără a oferi încă detalii. Cam așa arată, la sfârșitul lui 2015, anul Shakespeare.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.