Dragostea în șase tablouri

3stars

Cred că ceea ce contează prioritar în spectacolul Despre tandrețe pus în scenă la Teatrul Dramaturgilor Români de regizorul Felix Alexa (care semnează deopotrivă regia, ilustrația muzicală, light design-ul și versiunea scenică a montării) e că ne rezervă marea surpriză de a descoperi un Matei Vișniec substanțial altfel.

Altfel și decât acel Vișniec din perioada debutului, marcat preț de ani buni de felul de a scrie pentru scenă al lui Beckett și al lui Ionesco, complet diferit de acel Matei Vișniec care și-a asumat misiunea de a face, pe cont propriu, procesul comunismului. Un Vișniec situat la apreciabilă distanță de dramaturgul care a plasat sub lupă efectele conflagrațiilor de la finele secolului trecut, dar și de acela care se dovedește acum preocupat de tratarea în limbaj teatral a problemei controversate a migrației.

În Despre tandrețe, Matei Vișniec realizează șase „variațiuni pe tema dragostei”. Scrie, în felul său propriu, o piesă care s-ar putea numi la fel de bine Dragostea în șase tablouri. Sau, dacă relaționăm primul tablou cu ultimul, fiind îndreptățiți să facem asta pentru simplul motiv că ele prezintă, din perspective complementare, una și aceeași poveste  de iubire care nu se concretizează din cauza timidității personajelor, a orgoliilor acestora, dar și fiindcă pare-se că protagoniștii nu-și găsesc cuvintele spre a-și mărturisi sentimentele care explică ceea ce se întâmplă între ei de doi ani încoace, putem vorbi despre un alt fel de a scrie despre Ciudatele chinuri ale dragostei. Fel pe care îl propune Matei Vișniec. Preocupat de specificul dragostei la diferite vârste. De dragostea intrată în comă, de dragostea dintre doi tineri marcată evident – cum altfel? – de gelozie, de dragostea ce se înfiripă după o aventură întâmplătoare și după o ceartă ivită din senin.

În punerea în scenă de la Teatrul Dramaturgilor Români, regizorul Felix Alexa mizează cu succes pe simplitate. Scenografa Andrada Chiriac creează un decor de factură minimalistă (câteva practicabile, două-trei scaune, o fereastră care nu se poate să nu amintească de rama unui tablou cu peisaj de toamnă). Decor completat cu ceea ce oferă light-design-ul semnat de regizor și conceptul video creat de AuraLeye.. Simplu, omenesc, natural este și jocul celor cinci actori din distribuție. E vorba despre Șerban Pavlu, Catrinel Dumitrescu, Ada Galeș, Ștefan Iancu și Sandra Ducuță.

Teatrul Dramaturgilor Români din București

DESPRE TANDREȚE de Matei Vișniec

Regia, ilustrația muzicală, light design, versiune scenică:  Felix Alexa

Video: AuraLeye

Cu: Șerban Pavlu, Catrinel Dumitrescu, Ada Galeș, Ștefan Iancu, Sandra Ducuța

Data reprezentației: 17 decembrie 2018

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.