George Costin, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, Andrei Huţuleac şi Alexandru Pavel au primit Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru Teatru

poza actoriÎn cadrul unei gale desfăşurate pe 9 decembrie la Vox Cafe din Piaţa Amzei, au fost acordate Premiile „Matei Brâncoveanu”, aflate la prima ediţie, care îşi propun să sprijine artiştii tineri. Acestea completează Premiile „Constantin Brâncoveanu”, acordate seniorilor culturii pentru întreaga activitate şi sunt o iniţiativă a Fundaţiei Alexandrion. Premiile au fost acordate pentru opt domenii: literatură, arte vizuale, teatru, film, dans, muzică clasică, muzică pop/jazz și științe socio-umane. Juriul a fost prezidat de profesorul și publicistul Ion Bogdan Lefter, care a fost și amfitrionul evenimentului. Ceilalţi membri ai juriului au fost criticul de teatru Monica Andronescu, Irina Cios, director al Administrației Fondului Cultural Național, Dan Dediu, compozitor, rectorul Universităţii de Muzică din Capitală, și profesorul universitar Bogdan Murgescu.

Premiul pentru Teatru a fost câştigat de trupa de actori constituită de regizorul Victor Ioan Frunză, din care fac parte George Costin, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, Andrei Huţuleac, Alexandru Pavel. Premiul a fost oferit pentru pentru rolurile din spectacolele A douăsprezecea noapte şi Romeo şi Julieta la Teatrul Metropolis, precum şi pentru Steaua fără nume de la Centrul Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”.

Celelalte două nominalizări din secţiunea Teatru au fost:

Mariana Cămărăşan (regizoare) – pentru spectacolul N(aum), pe texte de Gellu Naum, proiect Unteatru/ Teatrul Metropolis din Bucureşti/ Fundaţia „Gellu Naum”

Andrei şi Andreea Grosu (regizori şi creatori ai Unteatru) – pentru spectacolele regizate în 2015: The Sunset Limited şi Livada de vişini, ambele la Unteatru

Premiul pentru Literatură a fost obţinut de Vasile Ernu – pentru Sectanţii (vol. 1 din Mică trilogie a marginalilor) (proză nonfictivă), publicat la Editura Polirom, 2015

Nominalizări:

Teodor Dună – pentru Obiecte umane (poezie), Editura Cartea Românească, 2015

Florin Lăzărescu – pentru Întîmplări și personaje (proză scurtă), Editura Polirom, 2015

Premiul pentru Arte vizuale a mers la Mihaela Kavdanska – pentru proiectele multimedia prezentate în expoziţii şi spectacole la Bucureşti, Cleveland, Nova Gorica/Gorizia, Linz, Stuttgart, Trastevere, Viena, toate vernisate în 2015.

Nominalizări:

Ciprian Mureşan – pentru expoziţiile personale de la Ludwig Museum din Budapesta şi Wilkinson Gallery din Londra, precum şi pentru participările la expoziţii de grup la Bucureşti, Berlin, Los Angeles, Paris, Tirana, Winterthur

Ecaterina Vrana – pentru expoziţiile personale de la Galeria aiurart, Galeria Cărtureşti Carusel şi Muzeul de Artă din Constanţa

Premiul pentru Film i-a fost decernat lui regizorului Tudor Giurgiu – pentru lung-metrajul de ficţiune De ce eu? (Libra Film, premieră în România: 27 februarie 2015)

Nominalizări:

Oana Giurgiu – pentru lung-metrajul de documentar Aliyah Dada (Libra Film)

Radu Jude – pentru lung-metrajul de ficţiune Aferim! (HiFilm Productions)

Premiul pentru Dans l-a primit coregraful şi dansatorul Cosmin Manolescu – pentru spectacolul independent the kite/zmeul sau ce este dansul contemporan

Nominalizări:

Andrea Gavriliu (coregrafă, actriţă şi dansatoare) – pentru 3 ore după miezul nopţii la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte (regia: Mihai Măniuţiu) şi Vertij la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda (coregrafie în colaborare cu Vava Ştefănescu; regia: Mihai Măniuţiu)

Vava Ştefănescu (coregrafă şi dansatoare) – pentru UbuZdup la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj (regia: Tompa Gabor) şi Vertij la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda (coregrafie în colaborare cu Andrea Gavriliu; regia: Mihai Măniuţiu)

Premiul pentru Muzică clasică i-a fost decenrat lui dirijorului Tiberiu Soare – pentru CD-ul realizat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio cu simfonia Manfred de Piotr Ilici Ceaikovski (Editura Casa Radio, 2015)

Nominalizări:

Mihai Măniceanu (compozitor) – pentru Reductio ad absurdum – Concertino pentru pian şi orchestră de cameră (primă audiţie absolută în cadrul Festivalului Enescu, în interpretarea ansamblului Profil, 5 septembrie 2015)

Diana Moş (violonistă) – pentru susţinerea muzicii contemporane româneşti în recitaluri solistice la Berlin şi Oldenburg (mai-iunie 2015)

Premiul pentru Muzică pop/jazz l-a primit compozitorul şi ul Andrei Tudor – pentru proiectul Fusion Concerto pentru pian şi orchestră, precum şi pentru CD-ul Guardian Angel al Angelei Gheorghiu şi pentru piesa A million stars cu care a concurat Luminiţa Anghel la Eurovision 2015 Nominalizări:

Cătălin Creţu (compozitor) – pentru volumul De la sunetul sinus la anatomia umbrei. Perspective tehnologice în muzica nouă (Editura Vellant, 2015) şi pentru proiectele de muzică electronică derulate în anul 2015

Jazzapella, grup vocal relansat în formula Zoltán András, Ana Băncescu, Elena Moroşanu, Ana-Cristina Leonte, Bogdan Tudor, Mihail Grigore – pentru concertele şi înregistrarile din anul 2015

Premiul pentru Ştiinţe socio-umane a fost obţinut de Marius Diaconescu (conf. dr. la Universitatea din Bucureşti) – pentru proiectul Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naţionale ale României coordonat la Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Arhivele Naţionale ale Norvegiei (proiect 2015-2016)

Nominalizări:

Alexander Baumgarten (conf. dr. la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca) – pentru proiectul colecţiei „Biblioteca medievală” iniţiat şi coordonat la Editura Polirom (27 de volume cu începere din 2003; apariţii 2015: Christine de Pizan, Cartea cetăţii doamnelor şi Raimundus Lullus, Ars brevis)

Victoria Stoiciu (Fundaţia Friedrich Ebert, Bucureşti) – pentru proiectul Monitorul social de investigare a realităţilor sociale româneşti (proiect lansat în iunie 2015)

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.