Maia Morgenstern, trecută pe afişe fără să i se ceară acordul

Între 10 şi 15 octombrie, la Bucureşti se desfăşoară cea de-a II-a ediţie a Festivalului Artelor. Până aici totul bine şi frumos… Proiectul „este iniţiat din dorinţa de a susţine promovarea artei şi culturii româneşti prin intermediul valorilor artistice autohtone incontestabile”.  Iar pe afişe sunt trecute nume ale unor mari artişti români, precum Radu Beligan, Tudor Gheorghe sau Maia Morgenstern… Ce se întâmplă însă atunci când marile nume prezente pe afişe află cu surprindere şi stupoare că… vor participa la Festivalul sus numit. Fără să fi fost înştiinţate, fără să li se fi cerut acordul. Este cazul actriţei Maia Morgenstern, care, într-o zi, în timp ce se plimba prin Bucureşti şi-a descoperit numele pe un afiş care anunţa un spectacol in memoriam Ştefan Iordache, în care actori importanţi, ce i-au fost alături pe scenă sau pe platoul de filmare ar fi trebuit să comenteze şi să rememoreze experienţa lucrului cu Ştefan Iordache…

Între timp, spectacolul a fost anulat, căci, aşa cum susţin organizatorii, „publicul a manifestat dezinteres”. Dar, peste toate, a rămas tristeţea şi indignarea actriţei Maia Morgenstern, care a vorbit despre felul în care sunt manipulate sentimentele publicului prin astfel de manifestări. Îi reproducem integral declaraţia:

„O să mă exprim şi ordonat şi neordonat, pentru că mă sufocă indignarea, jalea, spaima, teama. Mă aflu la întretăierea de spaimă, de frică, de ce o să zică lumea, de cum o să zică lumea… E o formă de a manipula, de a minţi, până la urmă, în numele unor idealuri, al unor vorbe foarte frumoase, folosind nişte nume. O formă de şantaj sentimental. Coboram întâmplător scările într-un magazin şi mă văd pe un afiş, văd imaginea domnului Ştefan Iordache, a maestrului Ştefan Iordache, văd fotografia lui, apoi văd numele unor mari artişti şi pe urmă numele meu… În mod normal evident că-ţi face plăcere, te flatează, te emoţionează, după care-ţi pui întreabarea: „Dar despre ce e vorba? Staţi puţin…” Totul e bine şi frumos, totul înduioşător, dar despre ce e vorba?! Îmi văd numele trecut pe un afiş şi nu ştiu despre ce e vorba. Nu mai spun că nu mi se cere acordul… Nu e vorba că aş fi de acord, că n-aş fi de acord, cât mă simt de emoţionată, de tulburată, să-mi fie asociat numele într-o formă sau alta, într-un moment sau altul cu numele unui maestru. Nu despre asta e vorba, dar pe asta se mizează. Aici e urâciunea. Pe asta s-a mizat. Da, dom’le, n-o să facă nimeni nici un scandal, n-o să zică nimeni nimic pentru că până la urmă te onorează… „E, care e problema, nu te onorează, nu te tulbură, nu zici merci şi taci din gură că eşti lângă Ştefan Iordache încă o dată?” Ei bine, nu în felul ăsta. Asta este minciuna. Să faci in memoriam, întru amintirea… aşa ceva se cuvine să fie pios, se cuvine să fie bine, bine, nobil şi demn structurată… Dar eu nu ştiu despre ce e vorba. S-au vândut bilete, se fac bani înşelând oamenii. Amestecând tot felul de concepte, de valori… Despre ce memorie e vorba, în ce fel, cu voia cui???

Nu m-a sunat nimeni, nu m-a căutat nimeni… Eu personal am rugat pe cineva, un prieten drag, un regizor, să ia atitudine, să spună. E o minciună, o formă de înşelătorie, o făcătură, o formă de a manipula sentimentele oamenilor. Ba, inclusiv pe ale mele. Că o să-mi fie frică să reacţionez… Că o să se spună: „da, uite, nu vrea asta să fie lângă Ştefan Iordache…” Ei bine, am vrut să reacţionez, să pun lucrurile la punct: „dom’le, vreau să dispar dintr-un context pe care nu-l înţeleg, nu l-am aprobat, nu sunt pregătită, nu ştiu despre ce e vorba…” Sigur, reacţia a fost ceva de genul: „Da, bine, se rezolvă, atâta gălăgie… OK, o s-o scoatem.” O s-o scoatem adică, după ce s-au vândut bilete… E o ticăloşie fără margini.

Se folosesc nume, sloganuri, concepte nobile şi demne gen „noi promovăm valoarea…” Se folosesc amărăciunile oamenilor. Aici e marea durere. Ipocrizia. Măcar să nu se fi vândut bilete. N-aş vrea să existe ideea: „Ce? Îi e ciudă lu’ asta că nu ia nişte bani…” Nu! Credeţi-mă că nu despre asta e vorba. Nu despre bani. E o manipulare la toate nivelurile şi o înşelătorie.”

Print

Un Comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.