Sinceritatea „Elvirei” din Italia via Cluj

Arta actorului este în continuă formare. Aşa cum ştim că universul nostru este în expansiune de când s-a născut şi era el mic de tot, la fel şi modalităţile de a face teatru se transformă şi se completează odată cu fiecare tresărire a timpului prezent. Ceea ce acum o sută de ani era virtute acum e caduc. Iar formele noi sunt de fiecare dată întâmpinate cu reticenţă. Aşa e mersul teatrului şi deja nu ar trebui să ne mai speriem atât de tare de noutatea lui. Prin însăşi definiţia sa, teatrul trebuie să rămână în acelaşi pas cu lumea din afara lui. Şi-atunci se tot modifică şi ramifică pentru a fi într-adevăr cea mai socială dintre arte.

Spectacoul „Elvira” după cartea „Molière et la Comédie classique” de Louis Jouvet, în regia lui Toni Servillo, prezenat de Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa / Teatri Uniti di Napoli, Italia, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, este unul dintre acele spectacole care te face să te gândeşti serios la meşteşugul acestei profesii. Pornind de la cele şapte cursuri susţinute de actorul Louis Jouvet la Conservatorul Naţional de Artă Dramatică din Paris în plină ocupaţie nazistă, Toni Servillo construieşte un spectacol-lecţie; publicul „civil” poate fi impresionat de posibilitatea de a intra în culisele artei actorului, de a vedea la scară 1:1 aproape cum decurge o repetiţie a unei scene. Publicul „specializat” (actori, regizori, scenografi,  critici de teatru) poate fi la fel de impresionat de readucerea aminte a unui fel de a face teatru care astăzi e înlocuit de efecte super-speciale, senzori, microfoane care distorsionează voci, proiecţii, multe proiecţii, video-mapping, holograme şi ochelari VR.

Un regizor şi trei actori pe o scenă goală, cu fundal negru şi două scaune, o sală de teatru luminată pentru repetiţie, monologul final al Donnei Elvira din Don Giovani şi un radio de la care din când în când auzim vocea stridentă şi lătrătoare a lui Hitler care fixează clar timpul acţiunii – aceastea sunt toate premisele. Fără surprize, fără complicaţii, fără nimic ostentativ sau de efect. Aproape liniar, cu răbdare şi încăpăţânare, Louis Jouvet interpretat de Toni Servillo o conduce pe tânăra Claudia – Petra Valentini – către adevărul personajului; discursul maestrului are căldură şi prestanţă şi este în mod evident, la modul propriu, scos din cărţi. Sfaturile, indicaţiile scenice, sunt cât se poate de didactice; întreg spectacolul nu este altceva decât o lecţie de teatru în timp real.

Drumul de la forma exterioară, de la încrederea în sine oarbă şi trufaşă până la căutarea sinceră a interiorului Elvirei şi putinţa de a exprima sentimente asumate, trăite, simţite, e un drum destul de lung – cât un spectacol de teatru. Obstinaţia pe care profesorul/regizorul nu oboseşte să o păstreze în a sublinia importanţa înţelegerii profunde a sentimentelor care mobilează personajul în timp ce îşi rosteşte monologul forţează o concentrare reală şi în sală. Asculţi cerinţele, foarte intelectuale şi metaforice chiar, şi începi fără să vrei să te gândeşti cum anume cad ele în tine, cum ai face tu, cum ai spune tu vorbele Elvirei, indiferent dacă eşti sau nu actriţă, dacă ai sau nu diplomă în una din specializările artei teatrale. Pas cu pas, dacă intri în mecanismul acestui curs intensiv de organicitate actoricească, în acest flux al unui fel de a face teatru care combină mintea ageră cu sentimentele răscolite şi o expresivitate care derivă în mod necesar din transformările interioare generate de o asumare 100%, dacă reuşeşti să cuprinzi acest tipic complicat, primeşti una dintre cheile care deschid uşa către performanţă. Chiar dacă de acum 80 şi mai bine de ani, sfaturile lui Jouvet pot fi şi azi folosite pentru a face teatru de artă; o formă încă acceptată în prezentul cu mult mai colorat şi mai zgomotos.

Toni Servillo nu are nimic spectaculos în interprearea lui. Cu blândeţe şi pasiune împărtăşeşte lecţiile lui Jouvet. Şi le asumă. Şi e evident că a încercat să folosească această cheie a sincerităţii scenice şi el însuşi. Nu păstrează nimic din aura de star pe care statutul de „actorul din la Grande Belleza” i-a oferit-o din plin. E chiar mai puţin carismatic decât ţi l-ai fi închiuit după ce l-ai văzut pe Jep Gambardella. Este, însă, foarte solar, curtenitor cu publicul, pare un dascăl bun care vrea să ne înveţe o lecţie de viaţă pe toţi. Cu persuasiunea unui părinte care îşi dojeneşte copilul. Se lasă uneori purtat de entuziasmul cu care crede în ceea ce spune, se temperează apoi şi fluctuează între tonuri care caută răspunsuri şi cele care pun întrebări.

„Elvira” nu este un spectacol flamboaiant şi „mesmerizant”. E cât se poate de cinstit şi sincer. Aşa precum şi Louis Jouvet o cerea actorilor. O lecţie de actorie nu este de fiecare dată spectaculoasă. Ridicând cortina de peste mecanismul interior al repetiţiilor, intrând cu grijă şi drag în sufletul actorilor în căutarea lor către personaj ne apropiem timid de ceea ce numim fascinaţi „miracolul teatrului”. Şi aşa ne reamintim că nu e nevoie de prea multă zarvă, stroboscop, mulţi decibeli în plus şi ecrane peste tot pentru a spune o poveste. Doar de sinceritate care să te coste pe tine, cel care o spui.

Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe, Cluj

Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa / Teatri Uniti di Napoli, Italia

Elvira” după cartea „Molière et la Comédie classique” de Louis Jouvet

Toni Servillo
Petra Valentini
Francesco Marino
Davide Cirri

Regia: TONI SERVILLO
Costumele: Ortensia de Francesco
Light design: Pasquale Mari
Sunetul: Daghi Rondanini
Asistent de regie: Costanza Boccardi

Print

Un Comentariu

  1. Violeta 05/12/2018

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.