Visând la Portugalia sau călătorie în lumea lui Victor Ioan Frunză

IMG_1157Luna decembrie aduce la Teatrul Nottara un hit al dramaturgiei contemporane maghiare „Portugalia” de Zoltán Egressy, text pus în scenă de Victor Ioan Frunză, care se întoarce la această piesă pe care a montat-o în urmă cu șase ani și pe scena Teatrului din Baia Mare.

Un bar de țară, din Irgács, localitate inexistentă dintr-o Ungarie universalizată. Un spațiu de niciunde, în care timpul stă în loc și în care niciodată nu se întâmplă nimic, cu oameni rămași pentru totdeauna încâlciți în propriile vise, o lume în care kitsch-ul capătă accente de o dureroasă duioșie tragi-comică.

Oameni fără nume, care se ascund în spatele unor porecle, deportați la o margine de univers, veșnic tânjind către altceva, dar incapabili să se desprindă din ei înșiși. O mică dramă urmează să se întâmple în târgul de la capatul lumii. Un băiat iubea o fată, iar fata visa la un Făt-Frumos de la oraș. Și într-o zi Făt-Frumos apare ca printr-o minune în Irgács, fără cal alb și evadat dintr-o căsnicie nefericită, direct de la Budapesta, și se îndrăgoșteste de ea, dar minunea ține trei zile. Între timp, la același bar destinele se leagă și se dezleagă, se pune la cale un omor, un tânăr nefericit și cu suflet dostoievskian se pregătește de-o eternitate să-și părăsească soția alcoolică, dar se întoarce la ea a doua zi, un preot trist și puțin ratat, predică despre frica de Dumnezeu și despre moarte. Și fiecare visează la Portugalia lui.

IMG_1260O comedie despre cum să-ți pui în ordine vise ca să-ți poți trăi viața. Portugalia este comedia unei utopii, din cea mai directă contemporaneitate, marcate de duhul exodului sau al violenţei. Este o poveste amară despre fericirea care e… în altă parte.

Portugalia lui Victor Ioan Frunză este un exemplu de teatru popular cu o trupă din care fac parte: Catrinel Dumitrescu, George Costin, Cristina Florea, Sorin Miron, Luminița Erga, Adrian Nicolae, Raluca Gheorghiu, Alin Florea, Alexandru Pavel, Andrei Huțuleac.

Teatrul Nottara din București

PORTUGALIA, de Zoltán Egressy

Traducerea de Csürös Reka

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză

Scenografia: Adriana Grand

Distribuția: Catrinel Dumitrescu, George Costin, Cristina Florea, Sorin Miron, Luminița Erga, Adrian Nicolae, Raluca Gheorghiu, Alin Florea, Alexandru Pavel, Andrei Huțuleac

Fotografii de Adriana Grand

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.