Se plângea cineva că a murit cultura la televizor? Că nu mai avem TVR Cultural? Iaca, se împlinește aproape un an de când i s-a pus la cale sfârșitul și, uite că a avut efect, a meritat sacrificiul, televiziunea și-a revenit atât de bine, încât ședințele CA se țin direct la malul mării, la cinci stele, de unde rezultă că piatra de moară era cultura… Așadar, dacă totul merge bine, înviază și cultura, puțin transformată și cosmetizată pe ici, pe colo, cert e însă că se întâmplă. Mai exact, TVR 2 cel însărcinat să preia piatra de moară de care spuneam a transmis LIVE spectacolul de deschidere al Stagiunii Estivale a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Herăstrău.
Acum, că e „de revistă” și că de minunea asta n-au prea beneficiat alte teatre sau festivaluri, astea sunt deja amănunte. E teatru, deci e cultură. E cu Stela și Arșinel? E act artistic. „Este pentru prima dată când, după mai bine de 25 de ani, un astfel de spectacol va fi transmis în direct la Televiziune”, s-a scris peste tot. Cum să nu te bucuri? Învie cultura, TVR ridică stindardul… Cât și cum s-a reflectat asta în audiență este o altă discuție, care ține nu atât de calitatea publicului, cât de obișnuințele pe care i le creezi…
Dar dincolo de „renașterea culturii” la TVR cu Stela Popescu şi Alexandru Arșinel, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru și restul companiei, o discuție la ceas de vară despre teatrul de revistă în România ar merita câteva semne de întrebare plus exclamare… Teatrul de revistă este (ar trebui să fie) un gen aparte, destinat, desigur, publicului larg, și conformându-se mai mult decât oricare altă formă de teatru ideii de entertainment. Show de calitate, cu alte cuvinte, comedioare simple, dans, cuplete, muzică. O formă de a ține pasul cu realitatea, tradusă într-un comic acid și inteligent, care să funcționeze mai abitir ca alte zone ale teatrului pe post de oglindă. Asta ar trebui…
Ce se întâmplă însă la teatrul nostru de revistă, un gen tratat ca o Cenușăreasă, rar luat în seamă și care rămâne rupt de mișcarea teatrală din România, de tot ce înseamnă mișcare teatrală în România? Se întâmplă că este „sublim”, dar nu prea există. Iar ceea ce există e un hibrid în care vedete de scheciuri de televiziune din perioada pre-Revoluție vin pe scenă cu aceleași scheciuri adaptate pe ici, pe colo, pe ideea „să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic” și, scăldându-se într-o dulce iluzie despre divertisment, produc niște spectacole la care ultimul lucru pe care l-ai face ar fi să te amuzi… Vă mai aduceți aminte de spectacolele alea de la Teatrul de Vară din Mamaia, care făceau furori într-o vreme și tot românul cumpăra bilete vândute la portavoce pe plajă? Cam despre asta vorbim… Poantele sunt răsuflate de mult și ai sentimentul că le-ai auzit deja de zeci de ori, numai numele sunt ușor schimbate, momențelele artistice sunt slab realizate și vezi greșelile cu ochiul liber. Strălucirea paietelor e prăfuită și aproape tristă. Într-un cuvânt, totul îți lasă un aer de spectacol contrafăcut și de umor învechit pe care nu-l guști, că n-ai de ce. Din categoria „Farmacia inimii, Catena”…
De ce ar alege TVR să transmită și să promoveze acest tip de spectacol și de umor, în condițiile în care în teatrul independent vara se întâmplă spectacole de calitate, care ar putea avea un impact mult mai puternic în timp e o întrebare retorică. Stela și Arșinel sunt imbatabili și sinonimi cu umorul la TV, nu-i așa?
2 Comentarii