Norway.today – Un început de zbor

3stars

Începuturile sunt foarte speciale. Combină tristeţea sfârşitului care tocmai s-a consumat, entuziasmul noului care stă să înceapă, teama de necunoscut, nostalgia trecutului căruia i s-a pus punct şi speranţa unui mai bine mai frumos. E bine să fii la început şi e greu. Începem mereu şi uneori nu băgăm în seamă această stare a iminenţei drumului aflat la prima sa bornă kilometrică. Dar, atunci când ştii că faci primul pas, încrederea şi siguranţa îţi sunt tovarăşi de călătorie fără de care te rătăceşti imediat prin hăţişul unui traseu accidentat. E bine şi să te ţină cineva de mână. Să nu pleci singur pe coclauri. Iar când acest pas în doi prinde o cadenţă în crescendo, poţi ajunge să alergi şi să transformi începutul tău într-un început de zbor.

Spectacolul „norway.today” de Igor Bauersima a fost începutul Claudiei Machedon în Arta Regizorului de Teatru; spectacolul său de licenţă. I-a ales ca parteneri de drum în această primă incursiune pe Ana Creţu şi Voicu Aaniţei. La mai bine de un an de la primele reprezentaţii, spectacolul s-a reluat de curând, fiind invitat în Cuibul Artiştilor, în Amfiteatrul Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor. Emoţii ca după orice pauză îndelungată. Public tânăr şi gălăgios, venit parcă setat pentru a râde cu orice preţ, bine-dispus şi de paharul de vin servit de către gazde. Un nou început mai dificil decât cel căptuşit de pereţii şcolii în care ai voie să greşeşti fără consecinţe cu adevărat grave. Cu incredibil de multă maturitate artistică pentru doi încă-studenţi ai Masterului de Arta Actorului, cu stăpânire de sine, siguranţă, răbdare şi profesionalism cei doi protagonişti au „îmblânzit” spectatorii veniţi în căutarea hazului şi i-au convins să le asculte povestea.

Performanţa acestui spectacol stă în felul simplu de a spune o poveste frumoasă. Cu un covor alb de scenă, câteva practicabile suprapuse, un cort şi un sac de dormit ajung încet-încet să văd fiorduile Norvegiei, să simt frigul, să mă tem de prăpastia adâncă, să rămân hipnotizat de Luminile Nordului şi să mă bucur pentru această întâlnire salvatoare de vieţi dintre un băiat şi o fată cocoţaţi pe o stâncă îngheţată. Vârsta foarte tânără a celor doi actori este ingredientul secret al farmecului poveştii. Cei doi sinucigaşi declaraţi, care spun că vor să facă gestul suprem de negare, sunt doi foşti copii. Pendularea între decizia de neclintit şi răzgândirile impulsive le stă foarte bine acestor oameni frumoşi abia intraţi în viaţa pe care susţin că vor să o curme. E cu atât mai fragil, mai trist şi mai emoţionant să îi asculţi cum îşi caută cuvinte puţine şi clare în faţa camerei de filmat pentru a lăsa un mesaj de adio atoatelămuritor. Şi nu au cum să facă asta. Pentru că, încă, nici ei nu ştiu că, de fapt, vor cu disperare să trăiască odată ce au găsit un colţ de iubire între sloiurile de gheaţă.

Ana Creţu şi Voicu Aaniţei sunt doi actori cu multă disponibilitate scenică. Au o paletă largă de interpretare, versatilitate şi carismă. Sunt acei actori pe care îi ţii minte, îi remarci dintr-un grup şi îi cauţi cu privirea chiar şi atunci când nu sunt în focusul unei scene. Şi îşi asumă atât de bine acest text, încât pare că a fost scris pentru ei. Emoţia lor este emoţia personajelor, construiesc o relaţie bine structurată, au răbdare să se asculte unul pe celălalt, să se descopere, să înţeleagă ce îşi transmit unul celuilalt. Funcţionează în virtutea unui gând scenic comun, înoată în acelaşi râu subteran al intenţiilor, ştiu ce nu spune celălalt şi realizează un crescendo bazându-se în mod real unul pe celălalt. Ca într-o căţărare pe munte, pas cu pas, firescul civil devine firesc artistic plin de emoţie, bogat în nuanţe şi cu adevărat interesant de urmărit din sală.

„norway.today” este un spectacol sensibil care vorbeşte pe un ton amical despre probleme grave. E greu să râzi când o fată frumoasă spune sigură pe ea că vrea să se sinucidă. Şi totuşi, râzi. Iar râsul se opreşte brusc, atunci când o privire a ei îţi dă de înţeles că e foarte hotărâtă. E pe bune. Şi răsufli uşurat când îi simţi incertitudinea. Apoi un băiat se îndrăgosteşte de ea şi nu ştie cum să i-o spună. E timid. Şi stângaci. Şi nici el nu a fost prea fericit cu viaţa lui. Nu mai contează. Peste câteva ore se vor arunca amândoi în abis. Iar tu, în scaun, anticipezi de o sută de ori deznodământul şi de fiecare dată eşti sigur că n-are cum să fie altfel, doar pentru a te contrazice în secunda următoare. E frumos şi valoros când se întâmplă asta la teatru. Cu atât mai mult cu cât un început nu are nevoie de nicio încurajare de pe margine, de nicio cârjă, de nicio indulgenţă; merge sigur pe sine, cu capul sus şi merită să fie aplaudat.

Norway. Today de Igor Bauersima

Traducere: Victor Scoradeț, Claudia Machedon

Distribuție:

Julie – Ana Creţu

August – Voicu Aaniţei

Regie: Claudia Machedon

Scenografie: Andreea Moisescu

Mișcare scenică: Mariana Gavriciuc

Video: Radu Barbu

Light design: Dan Olteanu

Print

Un Comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.